ATAC CONTRA SOLDATS DELS EUA
Crònica 04/03/2011

La pista islamista, darrere d'un tiroteig a Alemanya

La fiscalia federal alemanya va precisar ahir que l'atac en què van morir dimecres passat dos soldats nord-americans a l'aeroport de Frankfurt podria ser una acció amb motivacions jihadistes.

Isaac Lluch
2 min
El forat d'una de les bales que van travessar l'autobús dels soldats nord-americans a l'aeroport.

Corresponsal a berlínL'exèrcit dels Estats Units està alarmat i l'FBI investiga en col·laboració amb les autoritats alemanyes els detalls de l'atemptat. L'autor del tiroteig que va acabar amb la vida de dos soldats i va ferir-ne de gravetat dos més es va autoincriminar en el primer interrogatori, segons va confirmar el ministre d'Interior del land de Hessen, Boris Rhein. El presumpte terrorista és un jove albanokosovar de 21 anys, Arid U., i es tractaria d'un islamista radical. Tot i que l'autor de l'atemptat va afirmar que darrere seu no hi ha cap grup islamista, els indicis de connexions amb cercles jihadistes ho fan pensar.

El crim sagnant ha estat possiblement la conseqüència d'un intent fracassat de sortir del país del tirador confés, Arid U. Almenys això s'ha recollit en una pàgina web jihadista, segons han determinat les autoritats, que preveuen que l'autor de la matança volia originàriament viatjar a l'Afganistan. Després de diverses temptatives frustrades per desplaçar-hi, es va decidir per atacar els soldats americans.

Segons diverses fonts, Arid U. s'hauria radicalitzat en poc temps. El jove kosovar vivia amb els seus pares i dos germans en un pis a Frankfurt. Els veïns descriuen l'autor confés dels crim com una persona esquerpa i gens amigable. A la xarxa d'internet, però, tenia un comportament més obert: els seus contactes el mostren com un islamista ple d'odi.

Dues setmanes abans de l'atemptat, Arid U. va enllaçar al seu mur del Facebook una cançó de lluita jihadista que diu: "Jo no aguanto aquesta vida d'humiliació entre vosaltres. La meva arma està en qualsevol moment disposada". La majoria dels seus amics agregats a la plataforma formen part de l'escena islamista. Segons les primeres valoracions de les autoritats, Arid U. presumptament va formar part de l'entorn militant salafista de Frankfurt, des d'on l'haurien incitat. Els investigadors estan determinant que via Facebook hi ha una connexió del declarat tirador amb un predicador d'arrels marroquines de nom Sheikh Abdellatif, al qual justament la setmana passada se li va fer un registre sota la sospita de fer crides als seus seguidors a participar en la lluita armada. Les autoritats no van fer pres Abdellatif, però les investigacions dels seus ordinadors i altres materials segueixen en curs.

Els investigadors estant intensificant la recerca d'empremtes a la xarxa d'Arid U., però poc se sap de les relacions reals que mantenia el confessat tirador. Com va aconseguir les armes? Quin ha estat el factor desencadenant de l'atemptat? Hi ha còmplices? Es pot assegurar que volia viatjar a l'Afganistan? En aquestes preguntes treballen les autoritats alemanyes i l'FBI.

Sí que ha transcendit que el jove kosovar treballava al centre internacional de correus a l'aeroport de Frankfurt, a pocs minuts de la terminal 2, on va atacar dimecres al migdia un autobús de soldats dels EUA. A causa de l'encallament de l'arma amb què va disparar, es va poder evitar un bany de sang més gran.

El Pentàgon tem que cèl·lules terroristes planifiquin més atacs a les bases de l'exèrcit o d'altres institucions nord-americanes a Alemanya.

stats