NOVES FORMES D'AGRESSIVITAT
Crònica 29/12/2010

Una pistola costa entre 1.500 i 4.000 euros al mercat negre

Marta Català
2 min

BarcelonaNo cal anar a Corleone ni a cap país en guerra per poder aconseguir una Glock 9 mil·límetres. A Barcelona es pot comprar una arma curta sense necessitat de tenir llicència. Una arma il·legal val el doble que a una armeria. I és que de petit, un no es planteja que de gran vol dedicar-se a ser un traficant d'armes. En Carles (nom fictici) té el seu propi negoci legal -tapadora- però en el seu temps lliure es dedica a traficar amb substàncies estupefaents i a aconseguir comandes d'armes a mida al mercat negre. Viu bé, té un bon cotxe, porta roba de marca, un mòbil d'última generació i cada dia sopa fora de casa.

És un submón present a Barcelona i és relativament fàcil aconseguir una màquina de matar sense tenir llicència d'armes. "Jo no faig res dolent, faig alguns favors, res més", explica. Una pistola, al mercat negre, pot costar entre 1.500 i 4.000 euros.

La Glock i la Walter P99, totes dues de 9 mil·límetres, són les més sol·licitades i les més difícils de trobar, segons explica en Carles. La segona pistola la porta el cos dels Mossos d'Esquadra i amb llicència d'armes pot costar uns 600 euros. Són armes ràpides, àgils i automàtiques i fàcils de portar: "Jo tinc una Glock, la puc portar a la butxaca", assenyala.

I ens ensenya una llista de comandes de pistoles i revòlvers de diversos clients de Barcelona i rodalia: "Això ho volen ara mateix i són models molt concrets que costaran de trobar", assenyala. En realitat ell no aconsegueix directament les armes, sinó que acudeix a les grans organitzacions amb què manté relacions. El mercat d'armes se'l divideixen entre organitzacions que vénen de l'Est, famílies establertes a la ciutat (l'any passat la policia va detenir a la Zona Franca una trentena de membres del clan dels Jodorovich per tràfic d'armes i en va confiscar desenes) i altres organitzacions. Les armes més fàcils de trobar són les de guerra, les militars, les antigues i els revòlvers que han estat utilitzats. "D'Europa de l'Est en vénen moltes i són més barates si no són noves", afirma un expert policial.

Una arma de foc porta el seu propi DNI incorporat. Així, queden registrats tots els moviments de la pistola i el revòlver que s'ha fet servir. Per això és molt més car comprar una arma que no s'ha usat mai. "Pensa que si compres una pistola marcada i te la troben et pot caure un paquet", assenyala en Carles. I és que si aquella arma marcada està fitxada per la policia per altres assumptes, la persona a qui li han confiscat podria tenir problemes i que li carreguin delictes que no ha comès. També hi ha pistoles que no tenen DNI perquè els mateixos delinqüents han esborrat el número de registre, tot i que la policia té eines per recuperar-lo.

Els investigadors s'estan trobant que són els mateixos narcotraficants els que es dediquen a assaltar altres organitzacions criminals per robar-los la droga que han aconseguit. "La gent que em demana una pistola no és gent normal, habitualment són delinqüents que volen protegir-se, traficants que roben a altres traficants", reconeix en Carles.

stats