NOVES CARES A LES INSTITUCIONS
Crònica 23/04/2011

El planter s'obre pas a les entitats empresarials

Ignasi Pujol
6 min
El planter s'obre pas a les entitats empresarials

BarcelonaLes patronals i lobis empresarials fa temps que rumien com donar pas a les noves generacions als òrgans de direcció de les entitats, i algunes han fet passos en aquesta direcció, tot i que amb certa timidesa.

Un cop d'ull a la foto actual dels representants de l'empresariat català (la més recent va ser la trobada del president Artur Mas amb les principals empreses catalanes a Esade) delata l'absència de rostres joves. La renovació no és fàcil. La prova és que Juan Rosell ha abandonat la presidència de la patronal Foment del Treball després de quinze anys al càrrec i només perquè va assumir la presidència de la patronal espanyola CEOE; Josep González presideix Pimec, la patronal de les petites i mitjanes empreses de Catalunya, des del 1990, i Miquel Valls és el màxim responsable de la Cambra de Comerç de Barcelona des de fa nou anys. Altres entitats, com el Cercle d'Economia i FemCat, limiten la presidència a un sol mandat de tres i dos anys, respectivament.

En qualsevol cas, i en contra del que es diu sovint, hi ha cares noves disposades a aportar la seva visió i a fer-se escoltar en les institucions empresarials. A l'ARA hem parlat amb quatre persones que encarnen aquesta nova generació (que ronda la quarantena) a Pimec, al Cercle d'Economia, a Foment del Treball i a l'Instituto de la Empresa Familiar (IEF). N'hi ha dos, Joan Roca i Guillermo Gaspart, que són fills d'empresaris reconeguts. Els altres dos, Eduard Royo i Marta Martí, són emprenedors que s'han obert pas des de l'anonimat.

Joan Roca Membre de la junta del Cercle d'Economia des del 2005

"La gent jove té moltes ganes de participar en el debat públic, no és veritat que el jovent no hi tingui interès", assegura Joan Roca i Sagarra, advocat i soci del departament de dret mercantil del bufet Roca Junyent. Joan és fill de Miquel Roca, exdirigent de CiU, un dels pares de la Constitució espanyola i fundador del despatx d'advocats l'any 1996.

Roca afegeix: "Els joves tenen ganes de fer coses pel país, quan dic país, vull dir el món, i quan el país els crida no crec que hi hagi ningú que es cregui amb el dret de dir: jo passo". "I si el que passa és que no els estem cridant?", es pregunta Roca. Aquest advocat de 41 anys trasllada el discurs a l'àmbit intel·lectual.

Roca afirma que les noves generacions "estan molt preparades". Ell n'és un exemple. Es va llicenciar en dret a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i hi va cursar un màster. Més tard va ampliar els seus estudis a la universitat nord-americana de Yale. Especialista en empreses públiques i regulades, és secretari del consell d'administració de diverses empreses, entre les quals destaca Spanair.

Des del juliol del 2005 és membre de la junta directiva del Cercle d'Economia, influent lobi barceloní. "El Cercle potser té una imatge d'antiguitat, però ha fet un esforç per integrar gent jove a la junta", explica. Ell n'ha estat membre amb José Manuel Lara i Salvador Alemany de presidents, però en principi no figura a la llista anunciada pel president de Vueling i exministre d'Aznar, Josep Piqué, que accedirà a la presidència del Cercle el 3 de maig vinent.

Roca lidera el grup de joves del Cercle, que es vol adreçar a 200 dels 900 socis de la institució. A la pregunta de si els joves troben un tap en la generació dels seus pares a l'hora d'accedir a la primera línia de decisió, Roca respon amb elegància: "Tenim per sobre una generació que va començar molt aviat i que ha estat molt longeva". "S'ha de fer un esforç per integrar els joves a la generació dels grans". Roca defuig la denominació de grup de joves: "Seria molt bo que els joves no fóssim tractats com a grup de joves, sinó que ens normalitzéssim dins de les institucions". "Avui no pots ser al món sense joves", conclou Joan Roca.

Eduard Royo President de Pimec Joves i de l'associació europea Jeune

Eduard Royo Cosano, de 38 anys, va fundar l'any 2000 l'empresa EC Languages, especialitzada en traduccions amb el suport de les noves tecnologies de la informació i la comunicació. L'empresa té seu a Sant Cugat del Vallès i hi treballen quatre persones.

Des del 2006, Royo presideix Pimec Joves, la divisió de joves de la patronal de les pimes catalanes. Com a tal, Royo és membre de la junta directiva de Pimec.

La principal obsessió de Pimec Joves és l'aposta per la internacionalització de les empreses. Per aquest motiu Pimec Joves participa en un programa europeu que fomenta la mobilitat geogràfica de futurs emprenedors. L'objectiu és dotar els empresaris del demà d'una experiència internacional que serveixi d'aprenentatge per al projecte emprenedor.

Royo és president de l'associació europea Jeune (Joves Emprenedors de la Unió Europea, en les sigles en francès), amb seu a Brussel·les. També és membre del comitè executiu de UEAPME, l'associació europea de pimes, que aplega prop de deu milions d'empreses.

Una de les singularitats de Pimec Joves és l'impuls de la col·laboració entre els joves empresaris i les divisions de joves dels sindicats a través de comissions paritàries integrades per ambdues parts.

Club de Joves Empresaris és el nom que reben les trobades que organitzar Pimec Joves amb empresaris o personatges de referència. Una de les últimes iniciatives del grup que lidera Eduard Royo és la xarxa de joves empresaris de l'arc mediterrani. L'any passat el congrés que van organitzar a Barcelona va aplegar 22 organitzacions de 22 països diferents. Pel que fa a aquest any, pretenen consolidar la trobada i unir aquesta xarxa d'empresaris de la mediterrània de manera virtual.

Com a emprenedor, Royo coneix les dificultats dels joves empresaris. "Quan es comença les dificultats són les mateixes que podria tenir qualsevol altra pime, però a sobre tu ets nou en el mercat, cosa que fa molt més difícil aconseguir finançament", comenta Royo.

El president de Pimec Joves demana més flexibilitat a les administracions a l'hora de crear empreses. En definitiva, simplificació administrativa. "Perquè les pimes es puguin desenvolupar s'han d'adoptar mesures concretes sobre l'accés al crèdit i la fiscalitat de les noves empreses", afegeix.

Guillermo Gaspart Membre de la junta de l'IEF i del grup de joves de l'Ecuestre

Guillermo Gaspart Bueno és molt conscient del seu cognom i no se n'amaga. Sap que això li va impedir tenir més protagonisme en les últimes eleccions a la presidència del FC Barcelona (donava suport a Marc Ingla) però no li importa. Fill de Joan Gaspart, expresident del Barça i president del grup hoteler Husa, Guillermo, de 32 anys, és director general de l'àrea de serveis del grup familiar, que dóna feina a 3.100 persones i l'any passat va facturar 240 milions d'euros.

En l'àmbit associatiu, el que té més engrescat actualment Guillermo Gaspart és el Forum de la Empresa Familiar, el grup de joves de l'Instituto de la Empresa Familiar (IEF). Aquest important lobi reuneix 96 empreses familiars espanyoles que sumen el 16% del producte interior brut (PIB) espanyol.

Grup selecte

Guillermo Gaspart forma part de la junta de l'IEF en representació dels joves i comparteix taula en aquest òrgan de decisió amb empresaris com José Manuel Entrecanales (Acciona), José Manuel Lara (Planeta), Isak Andic (Mango) i Juan Roig (Mercadona). El grup de joves de l'IEF està format per Gaspart, Jonathan Andic (Mango), Beatriz Molins (Ciments Molins), Borja Pascual (Leche Pascual), Elena Pérez Maura (TCB) i Antonio Conejero (Miró).

La voluntat de Gaspart és ampliar aquest grup. "Els nostres pares ho van fer molt bé: van plantejar objectius comuns per superar problemes que compartim les empreses familiars", explica Gaspart. "El millor que ens ha passat a la nostra generació, la nascuda entre els anys 70 i 80, és la crisi econòmica; ens ha ensenyat que les coses no són tan fàcils, que els diners no els regalen", afegeix.

Sobre el relleu generacional a les institucions, Guillermo Gaspart diu que "no es pot donar sempre la culpa als de dalt". I afegeix: "Hem d'insistir encara que ens diguin que no, defensar la nostra postura i saber que hi ha d'haver una transició ordenada".

A més de formar part del Family Business Network, xarxa mundial d'empreses familiars, Gaspart forma part del Comitè de Noves Iniciatives (CNI) del Círculo Ecuestre, un dels clubs amb més tradició de Barcelona. El CNI el formen quinze socis menors de 36 anys i organitzen actes, tot i que Gaspart reconeix que és molt difícil mobilitzar els 350 socis joves del Ecuestre.

Marta Martí Presidenta d'Aijec i membre de la junta directiva de Foment

Marta Martí Carrera, de 39 anys, es va convertir l'any passat en la primera dona que assumia la presidència de l'Associació Independent de Joves Empresaris de Catalunya (Aijec), fundada fa 25 anys.

Martí, tècnica superior en relacions públiques per l'escola ESRP, va treballar onze anys a la multinacional Hera Holding com a directora de comunicació i imatge. El 2005 va crear la seva pròpia empresa, Tribu Respira, consultora especialitzada en comunicació interna que té una desena de treballadors.

Com a presidenta d'Aijec és vocal del comitè executiu i de la junta directiva de la patronal Foment del Treball i també forma part de la confederació espanyola dels joves empresaris Ceaje. Les dones són el 8% del mig miler de socis d'Aijec. L'entitat ha guanyat rellevància social durant els últims anys i incideix també en la internacionalització de les empreses.

"Hi ha un discurs polític favorable a l'emprenedoria, però la realitat és que ni hi ha facilitats administratives ni flexibilitat laboral ni avantatges fiscals", lamenta la presidenta d'Aijec. "No ens cal gent emprenedora, sinó un entorn administratiu, fiscal i laboral adequat", afegeix. Martí aposta per donar més visibilitat social als emprenedors, fet que "generaria confiança" en la societat.

Sobre el relleu generacional, Martí opina que "tradicionalment qui està al poder veu el canvi com una amenaça i el que seria realment interessant és que ens veiessin com un complement necessari: no hi ha d'haver un relleu generacional, sinó una fusió".

La presidenta d'Aijec destaca que va ser Juan Rosell qui va incorporar els joves empresaris al comitè executiu de Foment del Treball i que segur que ara se'ls tindrà més en compte des de la CEOE. "Els canvis es poden fer per convicció o com un tsunami; jo sóc més partidària que es facin per convicció", assegura Martí.

stats