SEGON TEMPORAL EN UNA SETMANA
Crònica 16/03/2011

La pluja de tres mesos en només tres dies

Tres dies de pluja han acumulat en algun municipi fins al 25% del que plou en un any. Els xàfecs d'ahir van afectar la xarxa de transports de Barcelona i van obligar a desembassar algunes preses a Girona.

M. Bernis / S. Sánchez
3 min
La pluja de tres mesos en només tres dies

BARCELONA.Encara no s'ha tancat el període de mal temps, però les dades ja són espectaculars. Entre dissabte, dilluns i dimarts les quantitats de pluja han arribat a sobrepassar els 300 litres. Amb dades d'ahir a les 7 de la tarda, encara amb el radar farcit de traces de precipitació, Viladrau ja havia acumulat 301 litres per metre quadrat, la Vall d'en Bas 240 i Molló 214. Si anem a buscar ciutats més grans, les dades tampoc deceben: a Girona i a Tarragona es vorejaven els 100 litres, a Lleida es passava dels 50, a Terrassa s'arribava als 150 i el pluviòmetre del barri del Raval de Barcelona n'havia acumulat 161, és a dir, més d'una quarta part del que sol caure al cap de l'any. Les dades, però, tindran poc marge més per engruixir-se, ja que a partir d'aquest vespre s'acaba la inestabilitat. La segona part de l'última setmana de l'hivern tindrà moltes més hores de sol, sense que això impliqui encara l'explosió de la primavera.

Inundacions i talls de trànsit

Gairebé la meitat dels litres per metre quadrat que s'han acumulat a Barcelona corresponen a la tempesta que ahir a mig matí va provocar diverses incidències a la costa central. L'aiguat que va descarregar, especialment a l'entorn de Barcelona, al Maresme i al Vallès, va acumular més de 50 litres per metre quadrat als barris a l'entorn del Besòs.

Abans del migdia, el temporal havia deixat sense sorra moltes platges del Maresme, i una escola d'Arenys de Mar va haver de suspendre les classes quan se li van inundar la planta baixa i la pista poliesportiva.

La ciutat de Barcelona no va resultar menys malparada i, com altres vegades, els serveis de transport i els accessos per carretera es van veure afectats pels xàfecs que van caure durant tot el matí. L'aigua de la pluja va inundar una de les vies de la L1 de metro a l'estació Arc de Triomf i els trens que anaven cap a Fondo no hi van parar entre les 12 i la una del migdia. A més, es van haver de tancar diverses boques d'accés per l'aigua acumulada, tot i que cap estació va deixar de donar servei. Alguns trens de Rodalies de Renfe sí que van deixar de circular a les 12.30 i durant dues hores per una inundació a la zona de la Sagrera. Els bombers barcelonins van ajudar a evacuar l'aigua i a partir de les 14.30 hores es va poder restablir el servei de les línies R2, que va cap a l'Aeroport, i R11, que fa el recorregut Barcelona-Girona-Portbou, i que havia estat suspès entre les estacions del Clot i Sant Andreu Comtal. Al llarg del matí, els Bombers de Barcelona van fer més de vuitanta sortides per treure aigua de baixos, aparcaments i terrats, sobretot a la zona del Paral·lel i al Casc Antic.

El desplaçament de la borrasca cap a Girona a la tarda va obligar els bombers catalans a atendre gairebé 50 incidències, de les 170 del dia, en aquestes comarques, entre les quals l'evacuació d'una escola a les Preses. Els accessos al centre estaven totalment inundats i els agents van haver d'ajudar a sortir una vintena d'alumnes i els seus mestres per traslladar-los a una escola pròxima.

Les pluges també van complicar el trànsit per carretera, i la Ronda Litoral va estar tallada prop d'una hora al migdia a la Barceloneta. A la tarda, diverses carreteres comarcals de Girona van estar tallades algunes hores. L'aigua en aquesta zona va obligar a desembassar algunes preses, com Sau i Susqueda-Pasteral. A Olot, la Policia Local es va posar en alerta per la crescuda del Fluvià, que va arribar a inundar zones on hi havia cotxes aparcats.

L'aiguat de color taronja

La tempesta de la costa central va deixar calamarsa i sobretot es va caracteritzar pel color entre groguenc i ataronjat que a molts indrets va agafar el cel. Segons el catedràtic de Física Atmosfèrica de la Universitat de Barcelona Jeroni Lorente, que la massa d'aire que va descarregar provingués del nord d'Àfrica va provocar que la quantitat de pols en suspensió fos molt gran. Això, sumat al fet que la tempesta va descarregar fort i en hores de molta llum, va provocar el to entre groc i taronja del cel. Lorente assegura que al pluviòmetre del departament hi van trobar un bon solatge de terra. No és gens habitual que coincideixen la pluja forta amb una massa d'aire carregada de pols.

stats