EGIPTE CAU EL DICTADOR
Crònica 12/02/2011

El poble derroca Mubàrak

Carme Colomina
3 min
Republica, Labsencia

Milions de persones van envair ahir els carrers de les grans ciutats d'Egipte. El poble havia triomfat i Hosni Mubàrak marxava en silenci, sense més compareixences oficials, amb un comunicat que li agraïa la feina feta, i feia un mutis, potser final, cap a la seva residència de Sharm el-Xeic. En l'esclat de joia de la plaça Tahrir, una multitud amb banderes va pujar a l'espatlla un soldat que minuts abans els contemplava des del tanc i l'intentava passejar com un dels herois d'aquesta victòria. Després de 18 dies de protestes, 300 morts i un miler de ferits, l'exèrcit ha agafat el control d'Egipte.

Les últimes 48 hores han estat claus en aquest relleu forçat del president de la República. Després de l'últim desafiament de Mubàrak dijous a la nit per aferrar-se al poder, helicòpters de l'exèrcit van sobrevolar ahir, des de primera hora del matí, les grans ciutats del país per constatar que milers d'egipcis tornaven a sortir als carrers demanant la fi del règim. La pressió popular va ser l'arma definitiva que els militars van utilitzar per forçar la sortida del rais. L'anunci d'un desencaixat vicepresident Omar Suleiman comunicava a mitja tarda que Hosni Mubàrak havia deixat el Consell Suprem de les Forces Armades al capdavant del país.

Egipte obre una nova pàgina de la seva història, encara incerta, amb un calendari indefinit però amb un objectiu final, la convocatòria d'eleccions lliures. Aquestes són les claus del nou Egipte: Un poder militar

El Consell Suprem de les Forces Armades és un comitè de crisi per a situacions excepcionals.

L'exèrcit serà l'encarregat de gestionar la transició política però no de governar. Caldrà confirmar un executiu provisional i encara no se sap quin paper hi tindrà el fins ara vicepresident Suleiman. L'últim home fort de Mubàrak ha quedat fora de joc.

El Consell Superior de les Forces Armades només s'ha reunit tres cops en la història moderna d'Egipte. L'absència de Mubàrak en el consell de dijous va disparar els rumors de cop d'estat. En un comunicat, l'exèrcit va assegurar ahir que "no hi ha alternativa a la legalitat del poble" i es va comprometre a lliurar el poder a un govern nacional i preparar unes eleccions transparents.

Un full de ruta

El nou govern militar s'ha compromès amb el procés immediat de reformes.

Els primers passos seran aixecar l'estat d'emergència; decidir sobre els escons impugnats en les últimes eleccions parlamentàries; portar a terme les reformes legislatives necessàries per a la convocatòria d'eleccions presidencials; donar garanties de seguretat als que han participat pacíficament en les manifestacions contra el règim, i facilitar el retorn a l'estabilitat.

La ràdio oficial va anunciar ahir que un conegut i ric empresari egipci, Naguib Sawiris, farà de mediador entre l'oposició i les noves autoritats del país per tirar endavant les reformes polítiques.

Una nova oposició

Els moviments opositors al règim han de consolidar forces i lideratges per presentar-se a unes eleccions generals.

L'oposició en conjunt va celebrar ahir "aquest dia gran en la història d'Egipte". El cap del Partit Nacional Democràtic de Mubàrak, nomenat fa una setmana, va presentar ahir la dimissió.

Ara vindrà un procés de transició encara incert en què caldrà cohesionar unes forces polítiques que han crescut a l'ombra d'una revolta transversal, unitària i sense lideratges que s'apropiessin de la victòria final de la caiguda del règim. El panorama ha canviat. Mentre es negocien els termes cap a la democràcia, cal afanyar-se a consolidar noves figures polítiques en un país que, fins ara, comptava amb una oposició atomitzada, eclipsada pel partit de Mubàrak i amenaçada per l'ombra dels Germans Musulmans que, tot i ser una formació il·legalitzada, mantenen una forta implantació social i una certa capacitat d'organització i convocatòria.

Ja hi ha qui busca el seu moment. El secretari general de la Lliga Àrab, Amr Musa, que en les pròximes setmanes abandonarà el càrrec, el premi Nobel de la pau, Mohamed ElBaradei, o l'antic candidat a la presidència, Ayman Nur, miraven ahir esperançats aquesta "restauració de la llibertat".

stats