LES CONSEQÜÈNCIES DE LA CRISI
Crònica 22/06/2011

La pobresa es fa crònica

La pobresa es cronifica, especialment entre nens i gent gran, i creix la demanda d'ajuda entre les famílies. Càritas alerta que la crisi econòmica encara té recorregut i cada cop hi ha més gent vulnerable.

Thaïs Gutiérrez
2 min
Dos homes busquen menjar, roba o altres coses recuperables als contenidors. Càritas denuncia que cada cop hi ha més gent amb problemes per arribar a final de mes.

Barcelona.La pobresa s'està cronificant. Aquesta és una de les conclusions més preocupants de la memòria de l'any 2010 presentada ahir per Càritas Barcelona.

Els seus responsables van explicar que l'any passat es van atendre 56.789 persones, un 11% més que l'any anterior i un 152% més que el 2005, quan la crisi encara no havia començat. Es tracta d'una xifra que feia molt temps que no recordaven, segons va dir Mercè Darnell, cap de programes socials i serveis, però el més preocupant és que el 67% d'aquests casos del 2010 eren persones que ja havien rebut ajuda en anys anteriors. Les perspectives per a aquest 2011 no són millors: des de principis d'any l'entitat ja ha atès 42.000 persones, un 4% més que durant el mateix període de l'any passat. A més, d'aquestes persones, un 80% ja havien demanat ajuda en ocasions anteriors.

Una part d'aquests casos, segons van explicar ahir els responsables de l'entitat, són persones que ja havien sortit de la pobresa i han tornat a necessitar ajuda, mentre que altres, en canvi, no han deixat mai de ser pobres. "Atenem gent que cada vegada està pitjor", va alertar Darnell, que també va reconèixer que els preocupa molt "que les situacions de pobresa i de dependència es cronifiquin". Amb aquest escenari, Càritas creu que les retallades socials que ha anunciat el Govern complicaran molt més la situació perquè poden generar "encara més pobresa i més exclusió". "El que deixem de gastar avui ho acabarem gastant d'aquí dos anys multiplicat per deu en forma de pobresa", va dir.

Els col·lectius més afectats per la crisi i amb més perill de convertir-se en pobres de manera crònica són els nens i la gent gran. "Un de cada quatre nens és pobre", va dir Jordi Roglá, director de Càritas Barcelona, que va afegir que "és el col·lectiu que més pateix la situació econòmica actual" i per això el gran repte de l'entitat és "eradicar la pobresa infantil de manera immediata". Pel que fa a la gent gran, l'entitat denuncia: "Atenem molts pensionistes que cobren pensions indignes i que els situen per sota del llindar de la pobresa". Una situació de què no podran sortir fàcilment perquè ja estan fora del mercat de treball.

Perfil heterogeni

El perfil de les persones que demanen ajuda a Càritas és molt heterogeni. Un 72% dels atesos són persones que estan a l'atur i sobretot van a "demanar feina més que diners", com va dir Roglá. En un 37% dels casos es tracta de famílies amb fills.

Un dels fets més destacats és que la majoria dels que demanen ajuda són nascuts aquí. Així un 36% dels que han demanat ajuda el 2010 són catalans, un 3% més respecte a l'any anterior, un 26% magrebins, un 26% provenen de l'Amèrica Central i del Sud i un 7% de l'Àfrica. Aquestes ajudes van destinades principalment a facilitar el pagament de l'habitatge, tant de compra com de lloguer, i en segon lloc a comprar aliments. Un altre dels factors preocupants derivats de la crisi, segons Càritas, és l'augment de les malalties físiques i psíquiques de les persones que viuen en precarietat. "La salut física i mental de les persones s'està deteriorant", va avisar Roglá, que va explicar que "són freqüents els episodis d'esgotament i a conseqüència de la precarització laboral, de l'habitatge i de l'economia familiar.

stats