ESTAFA
Crònica 26/03/2011

La policia deté el Madoff espanyol a València

Redacció
2 min

Barcelona.Una estafa piramidal per valor de 212 milions d'euros (300 milions de dòlars), amb 110.000 persones afectades en 110 països. Aquest és el resultat del frau a l'engròs desencadenat presumptament pel denominat mini-Madoff espanyol -en record de l'inversor nord-americà Bernard L. Madoff, empresonat actualment-, que respon a les inicials G.C.S. La policia el va detenir ahir a València acusat en principi de delictes de blanqueig de capitals i estafa.

La Brigada de Blanqueig de Capitals, coordinada amb la Fiscalia de l'Audiència Nacional, s'ha responsabilitzat de la investigació, que va desembocar en dues detencions més. Cal afegir-hi set imputats més. La trama funcionava captant diners d'inversors particulars -la gran diferència amb el magnat Madoff, que estafava grans corporacions i entitats financeres-, als quals prometia rendibilitats de fins al 20%. El detingut invertia els diners en el mercat internacional Forex -contractació de divises en mercats de futurs-. El problema començava quan no tornava les quantitats compromeses, que destinava a comprar pisos al seu nom, informa l'agència Afp. L'adquisició d'immobles servia per blanquejar els diners dels inversors estafats. Com a resultat de la investigació policial, s'han bloquejat quantitats en dotze entitats financeres i una vintena d'immobles, valorats en 14 milions, aproximadament.

El frau pretenia mantenir un elevat nivell d'activitat, perquè els detinguts havien reservat l'adquisició de 140 immobles a Espanya. En aquest últim cas, la valoració sumava els 29 milions. El negoci de la trama piramidal s'havia internacionalitzat de manera ràpida, amb víctimes detectades a Espanya, els Estats Units, el Canadà, França, Itàlia, Mèxic i Colòmbia.

Bernard L. Madoff, de 72 anys, va ser condemnat el 2009 a 150 anys de presó per haver orquestrat el frau més important de la història de Wall Street, amb uns actius totals desviats d'entre 23 i més de 65.000 milions de dòlars, depenent de la valoració dels interessats.

stats