ACTIVISTES 'HACKERS'
Crònica 11/06/2011

La policia posa cara a Anonymous

La Policia Nacional va anunciar ahir que ha desarticulat la cúpula de hackers activistes Anonymous de l'Estat espanyol. Els tres detinguts haurien coordinat atacs a webs d'empreses i institucions.

Laia Espín
3 min
El símbol d'Anonymous, la famosa màscara de la pel·lícula 'V de vendetta' El comissari en cap de la brigada d'investigació tecnològica de la Policia Nacional, José Manuel Vázquez, ensenya la màscara intervinguda en l'operació contra el grup de pirates informàtics Anonymous . Una operació que va finalitzar amb la detenció de tres persones que serien els coordinadors dels atacs a l'Estat espanyol.

BArcelona.Una màscara de la pel·lícula V de vendetta , símbol que identifica el col·lectiu de pirates informàtics Anonymous, es va mostrar ahir en la roda de premsa en què la Policia Nacional va anunciar la desarticulació de la cúpula a Espanya d'aquest grup. La tercera operació policial mundial contra aquest grup d'activistes hackers .

El comissari en cap de la brigada d'investigació tecnològica de la Policia Nacional, José Manuel Vázquez, va anunciar que els tres arrestats, dels quals només ha transcendit que un d'ells té 31 anys, ja estan en llibertat. El grup administrava el servidor i els xats des dels quals es coordinaven atacs a pàgines web d'empreses, governs i financeres d'arreu del món. Les detencions dels tres pirates informàtics s'haurien produït a Arenys de Mar, Gijón i València. Entre les seves accions hi figuren l'atac a la pàgina de l'SGAE i de la Junta Electoral. Una acció tipificada com a delicte en l'última modificació del Codi Penal.

L'operació es va iniciar a l'octubre del 2010. La brigada d'investigació tecnològica ha investigat més de 2.000.000 línies de registre de xats i pàgines web usades per l'organització, fins a localitzar-ne la cúpula a l'Estat. Els acusen d'associació il·lícita i revelació de secrets.

Què és Anonymous?'Hackers' coordinats que fan atacs concrets per mostrar el desacord

La Policia Nacional va detallar ahir que són "una xarxa de la qual formen part persones normals i d'altres més qualificades que exerceixen d'administradors dels xats per on es comuniquen". La policia va afegir que l'organització s'estructura en cèl·lules independents a tot el món i que es coordinen per un objectiu acordat. Tot i aquesta explicació policial, l'expert en seguretat informàtica Chema Alonso ho defineix com un moviment de persones que denuncien situacions que no els agraden, però per internet. "Són indignats que fan protestes en l'àmbit mundial a través de la xarxa", afegeix Alonso. I recorda que aquest moviment es va donar a conèixer amb Wikileaks quan van fer atacs de denegació de servei a pàgines web d'empreses que bloquejaven els fons de la web de Julian Assange com Mastercard, Visa i Paypal.

Com acorden l'objectiu?Es coordinen a través de xats per decidir els objectius a atacar

Els diversos membres d'aquest grup d'activistes hackers es coordinen a través de fòrums i xats que ells consideren segurs per mantenir l'anonimat. En aquests canals proposen els objectius que han de ser atacats. Allà, com si es tractés d'una assemblea, segons fonts policials, decideixen si porten a terme l'atac o no. Tanmateix, l'expert en seguretat informàtica Chema Alonso detalla que no necessàriament hi ha d'haver consens. "En algunes ocasions, la proposta la porta a terme una o dues persones, no necessàriament han de ser atacs massius" diu Alonso. Amb el que sí que coincideixen totes les fonts consultades és que no són una organització jeràrquica, sinó que existeixen unes persones que són coordinadores de les accions perquè tenen el servidor i les eines, a més de coneixements informàtics necessaris i també de l'entorn on es vol actuar. "Si ells no hi fossin, n'haurien sortit uns altres", va explicar ahir la policia, que no ha pogut negar que els atacs es poden repetir en el futur. Els hackers volien llançar un atac als partit polítics el 22 de maig coincidint amb les eleccions municipals, segons van informar fonts policials.

Denegació de servei, l'atacMilers d'ordinadors demanen a la web informació per col·lapsar-la

Per perpetrar els atacs, els membres d'Anonymous utilitzen un programa anomenat LOIC, des del qual es poden llançar atacs de denegació de servei a pàgines web, inundant-los de peticions d'informació, fins que el servidor de l'empresa o institució deixa de funcionar. El programa LOIC, per facilitar i coordinar l'operació, es manté adormit fins que rep l'ordre dels administradors d'activar-se. En aquest moment, milers d'ordinadors llancen simultàniament la petició d'informació als seus objectius. Els administradors d'Anonymous, segons la policia, poden utilitzar també ordinadors "zombis" que els permetrien utilitzar l'ampla de banda de milers d'ordinadors de tot el món. " Generalment, els atacs són d'aquestes característiques, no han robat mai dades privades. Només recordo una vegada que van fer públics els noms de persones que oferien serveis d'espionatge al govern dels Estats Units", puntualitzava l'expert en seguretat informàtica Chema Alonso.

Amenaça, segons l'OTANPer la seva capacitat per piratejar i obtenir arxius sensibles

En l'últim informe de ciberamenaces, l'OTAN els inclou i els equipara amb Al-Qaida, els talibans i Corea del Nord. Sobre aquest informe, Anonymous en una llarga carta els va replicar: "No ens temeu perquè siguem una amenaça per a la societat, sinó perquè som una amenaça a la jerarquia establerta". Entre els atacs dels detinguts hi ha, segons la policia, els executats a les webs d'Egipte i Argèlia, BBVA i ENEL, Mossos i UGT.

stats