Crònica 14/02/2011

La policia reprimeix per primer cop les manifestacions al Iemen

Redacció
1 min
"Fora" era un dels lemes de la manifestació d'ahir a Sanaa.

La policia va reprimir ahir una nova manifestació per exigir la fi del règim d'Ali Abdul·lah Sàleh, que governa el país des del 1978. Centenars de manifestants, encoratjats per la revolta d'Egipte, es van enfrontar a les forces de seguretat que els barraven el pas al palau presidencial a Sanaa.

La protesta es dóna en un moment en què el president ha començat les converses amb els principals grups de l'oposició per trobar una sortida política. Sàleh va posposar una visita als Estats Units, que tenen al Iemen un dels seus principals aliats a la península aràbiga.

Els manifestants cridaven consigunes com "El poble iemenita vol la caiguda del règim" i "Revolució iemenita després de la revolució egípcia". La protesta d'ahir a la capital ha estat la més durament reprimida fins ara. Algunes mobilitzacins han estat atacades per manifestants pro règim però la policia no havia intervingut obertament encara en la repressió.

Al sud del país, amb presència d'Al-Qaida i on hi ha grups secessionistes, uns 1.500 manifestants van sortir al carrer a Aden i uns dos-cents van participar en les protestes dels dos districtes més pobres del port de la ciutat. La policia els va dispersar amb porres. L'ONG Human Rights Watch va denunciar ahir l'actitud del govern.

El Iemen és el país més pobre de la regió: el 40% de la població sobreviu amb menys de dos dòlars al dia i un terç pateix fam crònica.

stats