EUSKADI BUSCA LA PAU
Crònica 18/02/2011

La policia va sentenciar Sortu sense tenir-hi dret

Rubalcaba ha volgut anar massa de pressa i els informes policials sobre Sortu donen per fet que és la continuïtat de Batasuna. Ara els jutges li han hagut de recordar que les valoracions les emet la Fiscalia.

Joan Rusiñol
2 min
L'esquerra abertzale, pendent de la justícia, sortirà demà als carrers de Bilbao.

Madrid.El procés per deixar Sortu, el nou partit independentista basc, fora de la llei avança seguint els terminis, però hi ha qui vol córrer més del compte. És la "crònica d'una il·legalització anunciada", com la va definir ahir el diputat d'Esquerra Unida al Congrés Gaspar Llamazares. Les dues associacions majoritàries de jutges, una progressista i l'altra conservadora, van acusar la policia i la Guàrdia Civil d'haver comès un "excés" pels informes que han fet arribar a la Fiscalia i a l'Advocacia General de l'Estat i que conclouen que Sortu té lligams amb l'estratègia d'ETA i de Batasuna.

Segons Jutges per a la Democràcia (JpD) i l'Associació Professional de la Magistratura (APM), les forces de seguretat espanyoles no poden emetre judicis de valor i s'han de limitar a aportar proves per poder donar solidesa a una demanada posterior al Tribunal Suprem. Els dos informes van molt més enllà del que els pertoca i, a més, sense presentar proves prou sòlides.

Els documents que van elaborar la policia i la Guàrdia Civil afirmen que Sortu "té vinculació amb el que ha plantejat ETA i el seu posterior desenvolupament per l'estructura dirigent de Batasuna". És a dir, a partir només de l'anàlisi d'estratègies passades i de la trajectòria d'alguns dels promotors de la nova plataforma, infereixen que Sortu és l'instrument que fa servir un partit il·legal que actua al servei de l'organització terrorista. Una conclusió que la policia no pot emetre.

El portaveu de la progressista JpD, José Luis Ramírez, va recordar que l'obligació de les forces de seguretat espanyoles ha de ser només "aportar fets". "La policia no pot fer mai valoracions de tal manera que tampoc pot concloure que hi hagi continuïtat. Si s'ha fet una afirmació d'aquest tipus en un informe hi ha un excés, perquè és una decisió de caràcter jurídic", va afirmar. La conservadora APM també va admetre que aquests informes no poden tenir una càrrega valorativa i que aquesta és una feina de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat. Pablo Llanera, portaveu de l'associació, va recordar que la policia ha d'"aportar dades que permetin contribuir a construir un judici racional i lògic".

No es negocia

Després de dies instal·lats en l'ambigüitat, ahir el PP va deixar clara la posició del seu partit sobre el procés que s'ha obert a Euskadi. La seva oposició a la inscripció de Sortu al registre de partits és total, però no en farà bandera per atacar el govern espanyol amb manifestacions al carrer, com va fer durant la treva del 2006. El responsable de justícia del partit, Federico Trillo, va assegurar que no té "cap informació" per pensar que el govern espanyol estigui negociant amb ETA. A més va recordar: "El ministeri de l'Interior va ser clar: va dir que era evident que [Sortu] era continuadora de Batasuna i ara ho diuen els informes. Aquest és el camí". Unes paraules que no devien agradar gens a Jaime Mayor Oreja i a l'ala dura del PP, convençuts que es negocia.

El ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, va avançar que no s'ha estat "mai tan a prop de la pau" però curiosament per defensar que el camí per assolir-la passa per barrar el pas de Sortu a les urnes.

stats