INICIATIVA PARLAMENTÀRIA
Crònica 08/04/2011

La ponència per la llei de transparència ja treballa

R.t.
2 min

Barcelona.Tots els partits coincideixen en la necessitat d'una llei de transparència i accés a la informació pública i per això el 24 de gener van sol·licitar conjuntament la creació d'una ponència per elaborar-la. Fins ahir, però, la comissió d'afers institucionals del Parlament no va iniciar-ne els tràmits amb el nomenament dels diputats de cada grup que treballaran per consensuar-ne una proposta per votar al ple.

Segons la sol·licitud inicial, la llei ha de tenir com a finalitat "preveure l'obligació dels poders públics de difondre i publicar la informació de caràcter públic" i "garantir que qualsevol persona pugui sol·licitar informació a una institució, administració pública o ens vinculat". Neix com una recomanació de l'Oficina Antifrau i ha de servir per ajudar a "combatre la corrupció".

Precedents ignorats pel tripartit

Tanmateix, aquest no és el primer exercici per avançar cap a objectius similars. El desembre del 2004 el tripartit ja va encarregar a un grup de treball de 12 persones presidit per l'ex-Síndic de Greuges Manuel Ballbé elaborar un informe sobre bon govern i transparència administrativa. La iniciativa buscava "assegurar la transparència en la gestió dels recursos públics i la igualtat en l'accés a la informació sobre aquesta gestió per a tots els ciutadans, organitzacions i empreses" i el text definitiu es va publicar al juliol del 2005.

Les 121 pàgines de l'informe contenien desenes de recomanacions, com fer públiques a la seva web les dades més rellevants de les empreses públiques, donar més garanties sobre la idoneïtat i objectivitat de les contractacions de l'administració i auditories dels serveis o productes obtinguts, més transparència en l'adjudicació de subvencions, més control en els comptes de les organitzacions sindicals i empresarials, noves fórmules per publicitar les resolucions i convocatòries de les administracions i regular l'accés a la informació. Recomanaven també que cada any el Govern expliqués al Parlament les mesures preses en aquest sentit. Aquest cop s'espera que els partits exigeixin més efectivitat a la ponència.

stats