CRISI CAMPANYA DE NADAL
Crònica 01/12/2011

El pont resisteix la crisi

Al Pirineu i als allotjaments rurals esperen que la neu garanteixi una ocupació superior al 80%, una xifra similar a l'any passat. Es mantenen els viatges a l'estranger, sobretot a capitals europees

4 min
El pont resisteix la crisi

La gent no vol renunciar a aquest pont, uns el fan més curt, d'altres viatgen a llocs més pròxims i alguns opten pel cotxe en lloc de l'avió. Tot per no gastar tant i poder mantenir l'escapada. Ho deia ahir Francesc Carnerero, president de l'Associació Catalana d'Agències de Viatges (ACAV), que explicava la importància d'un pont "que tothom espera amb molta ànsia des de finals d'estiu". Ell confia repetir les xifres de viatges de l'any passat, que no van patir cap davallada tot i la crisi econòmica.

El destí preferit dels catalans que marxaran a l'estranger, diu Carnerero, seran les capitals europees, juntament amb Nova York, on l'ambient nadalenc i la possibilitat de fer compres atrau molts turistes catalans.

Però la majoria opta pels destins de proximitat, i això vol dir quedar-se a Catalunya. Les previsions dels hotelers són repetir les xifres d'ocupació de l'any passat. Els Pirineus són el destí preferit que rebrà més visitants, la majoria amb ganes d'esquiar, tot i que el sector està molt pendent de si comença a nevar i es pot encetar la temporada d'esquí. Ara per ara la majoria d'estacions han posposat la seva obertura a la setmana vinent, amb algunes excepcions com Núria, Vallter 2000 i Tavascan, que obriran les pistes el dissabte 3 de desembre. Això fa pensar que el segon cap de setmana del pont serà més fort que el primer, tal com apuntava ahir Juan Antonio Serrano, president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, que diu que les reserves ja fa temps que s'acumulen a la segona part del pont. Els propietaris de cases rurals coincideixen amb aquesta percepció i avancen que la majoria de visitants han reservat a partir del dijous 8. Aquest tipus d'allotjament ha viscut un fort augment de la demanda en els últims anys i s'ha convertit en l'estrella d'un pont en què la majoria busca descans i relax.

Un bon moment per a les cases rurals

L'Associació Catalana d'Agències de Viatges (ACAV) ha detectat que en aquest pont hi ha una tendència creixent a fer sortides a la muntanya en cases rurals. "És el sector més beneficiat durant aquests dies", segons Francesc Carnerero, president de l'ACAV. Els propietaris de cases rurals, especialment a la zona dels Pirineus, es mostren molt esperançats amb el nombre de visites. Des de la Federació d'Allotjaments Rurals de Lleida esperen superar una ocupació del 80%, una xifra molt similar a la que es va registrar l'any passat.

Als indrets més turístics de la costa catalana ja saben que aquest no és un pont fort per a la seva zona. A la Costa Brava es mantenen oberts un 40% dels establiments, especialment a Lloret de Mar, Platja d'Aro, Roses, Calella i Llafranc. Jordi Comas, vicepresident de la Federació d'Hostaleria de Girona, diu que l'ocupació prevista per aquests dies voltarà el 50%. A la costa de Tarragona, la previsió d'ocupació hotelera a la zona de Salou, Cambrils i La Pineda és d'un 60%, molt similar al 67% que es va assolir en el pont de l'any passat. S'espera que els visitants es quedin una mitjana de 3 dies, i segons dades de l'Associació Hotelera Salou - Cambrils - La Pineda són visitants que vénen de la resta de Catalunya i de zones pròximes com Navarra, Saragossa i el País Basc.

Esperant la neu amb impaciència

Al Pirineu, hotelers, comerciants i propietaris d'estacions d'esquí fa dies que miren el cel i es pregunten quan començarà a nevar. "Aquí encara fa calor durant el dia", es queixava ahir la propietària d'una casa rural a prop de Baqueira-Beret. Sembla que les previsions meteorològiques canviaran lleugerament a partir de demà i els més optimistes confien que els flocs caiguin a partir de llavors. Jaume Adserà, president de l'Associació d'Hotels de la Cerdanya, confessa la seva esperança que el temps canviï i porti neu, "i així, més visitants". En la mateixa línia es posiciona Juan Antonio Serrano, president de la Federació d'Hosteleria de Lleida, que creu que la neu arribarà i confia que el Pirineu lleidatà tingui un bon número de visitants, especialment el segon cap de setmana del pont.

Capitals europees, un destí clàssic

Una de les propostes que han arrelat en els últims anys per aquests dies de pont són els viatges a les grans capitals europees. L'ACAV confirma que aquesta tendència s'ha mantingut constant tot i la crisi econòmica, i aquest any han tingut moltes reserves de viatges per anar al centre d'Europa. Guanyen punts les ciutats amb mercats nadalencs en què es poden fer compres de cara a les festes. Les xifres de reserves són molt similars a les de l'any passat a pocs dies de l'inici del pont, diuen des de l'ACAV, tot i que hi ha un gruix important de viatgers que esperen fins a última hora per reservar i trobar una bona oferta. Una altra de les opcions clàssiques que es manté, tot i la conjuntura, és fer una escapada a Nova York, on molts catalans també aprofiten per fer compres nadalenques.

Pocs visitants als hotels de Barcelona

A Barcelona els hotelers no tenen una previsió massa optimista per aquests dies festius. La capital catalana és un destí tradicional de turistes espanyols, molt més que europeus o nord-americans, perquè aquests dies de pont només es fan a Espanya. La previsió d'ocupació entre el 3 i el 10 de desembre, segons el Gremi d'Hotels de Barcelona, és del 48%, una xifra força allunyada de la previsió del 68% que es va fer en el mateix període de l'any passat. Tot i això, des del gremi recorden que l'actual situació de crisi econòmica fa que qualsevol petit canvi pugui alterar els plans dels visitants. Així, per exemple, si no acaba nevant, alguns turistes de l'Estat que tenen previst anar a esquiar poden canviar els seus plans a última hora i acabar a la capital catalana.

stats