CAS DSK GIR JUDICIAL
Crònica 02/07/2011

La posada en escena de la justícia nord-americana

Jaume Alonso-cuevillas
2 min
El fiscal general de Manhattan, Cyrus Vance, ahir en roda de premsa davant del Tribunal Superior de Justícia de Nova York.

Catedràtic dret processal, UBLa Fiscalia de Nova York va accedir ahir a deixar en llibertat (amb algunes restriccions) l'exdirector gerent de l'FMI, Dominique Strauss-Kahn, acusat d'un greu delicte de violació. I, com cada cop que salta alguna notícia relacionada amb el procés penal nord-americà, hom es pregunta què passaria a casa nostra, si la nostra justícia és tan diferent de l'americana.

Val a dir, d'entrada, que malgrat que hi ha moltes diferències molt visibles entre la nostra justícia penal i l'americana, també hi ha molts punts de coincidència. Simplificant molt un debat que lògicament és força més complex, podríem dir que hi ha moltes diferències de forma (fins i tot podríem dir que són d'escena), però que en el fons hi ha coincidència d'objectius. Quan algú és acusat d'un delicte, tant allà com aquí, ha de ser sotmès a un judici just, amb garanties. El procediment i la mise en scène del judici poden variar però, allà i aquí, l'objectiu és arribar a trobar l'anomenada veritat material o històrica dels fets succeïts per veure si mereixen el càstig penal. Qualsevol imputat és innocent si no se'n demostra la culpabilitat, i les acusacions (tant si es tracta de la fiscalia com dels lletrats de la víctima) intentaran desvirtuar-ne la presumpció d'innocència convencent qui ha de decidir (un tribunal professional o un jurat) que l'acusat és culpable. I la defensa posarà tot el seu esforç a fer el contrari. Diversos procediments i formes, però un mateix objectiu.

Fiscals i defenses

Fins que hi hagi una sentència condemnatòria, la regla general és que l'acusat estigui en llibertat a l'espera de judici. Però, aquí i allà, es pot decretar la presó provisional, a l'espera de judici, si es donen determinades circumstàncies (indicis de culpabilitat, risc de fuga o d'alteració de proves, etc.). I si s'ha decretat inicialment la presó provisional perquè els indicis semblaven apuntar cap a una culpabilitat que després queda en entredit, aquí i allà es procediria a deixar sense efecte la presó cautelar i a decretar la posada en llibertat. També es diu sovint que als Estats Units una bona defensa és decisiva, però (i podem recordar-ne notoris casos recents) aquí passa exactament el mateix.

Potser la diferència més important és la configuració de la fiscalia. Allà és electiva i se sent més obligada a justificar les seves actuacions davant l'opinió pública. Si abans va demanar presó i ara dubta de la credibilitat de la víctima, la fiscalia novaiorquesa no ha tingut cap problema per canviar públicament d'opinió.

stats