Reportatge
Crònica 29/12/2010

El repte de frenar una taxa d'atur desbocada

Carles Arbolí
2 min
Leconomia, Generalitat

L'economia és, amb diferència, el gran repte del nou govern de la Generalitat. No només per la proposta de pacte fiscal, sinó perquè la crisi afecta tots els sectors econòmics i dispara els índexs d'aturats. Una de les comarques més castigades per la desocupació és l'Anoia, i Artur Mas es trobaria allà unes taxes d'atur que en molts municipis superen el 20%. És el cas de Santa Margarida de Montbui, la població catalana que percentualment té més aturats. Són 1.154 persones sense feina, la qual cosa representa un 22,4% de la seva població activa. I un bri d'esperança: les dades del passat mes de novembre van començar a marcar un lleuger canvi de tendència, amb trenta aturats menys, una xifra encara poc significativa per a una localitat que frega els 10.000 habitants.

Josep Ramon Garcia és un dels que forma part de la llista d'aturats. Treballava al tèxtil i fa set mesos es va quedar sense feina. "Les perspectives són molt dolentes si vull continuar treballant a l'Anoia perquè hi ha molt poques oportunitats", explica. L'Ajuntament i la Generalitat fan esforços a través del pla Impuls, dirigit a una de les comarques que està patint amb més duresa la crisi. Els mateixos indicadors econòmics parlen per si sols: el Valor Afegit Brut de l'Anoia va caure el 2009 gairebé el doble que la mitjana catalana, segons les dades del darrer Anuari Comarcal de CatalunyaCaixa, i ocupa el tercer lloc per la cua a causa de la davallada del sector industrial, que va caure un 15,6% l'any passat.

Agricultura emergent

També el sector de la construcció, en la línia del que està passant arreu del país, va baixar més d'un 10%, mentre que l'agricultura i la ramaderia s'han convertit en un fenomen emergent, amb creixements superiors al 15%, tot i que el seu pes en el global de l'economia de la comarca és poc significatiu. En aquest sentit, el tèxtil és encara el de més importància a l'Anoia i representa més d'una quarta part del seu volum econòmic. La indústria paperera se situa en segon lloc, mentre que la metal·lúrgia té encara un pes significatiu en l'economia comarcal. El problema per a Santa Margarida de Montbui és que la major part de la població treballa en algun d'aquests sectors, que han estat també els més castigats i amb poques perspectives de recuperació, almenys a curt termini. No és tampoc un procés nou. Els darrers deu anys l'economia de l'Anoia ha crescut un 5,1%. La mitjana catalana ha estat del 20%. President Mas, aquí hi ha un problema.

stats