PRESSIÓ DIPLOMÀTICA CONTRA EL RÈGIM SIRIÀ
Crònica 09/08/2011

Les potències del Golf aïllen Al-Assad

Nada Bakri
3 min
Les potències del Golf aïllen Al-Assad

The New York Times. BeirutTres estats petroliers del golf Pèrsic van augmentar ahir la pressió sobre Síria per la brutal intervenció militar contra la revolta antigovernamental que ja fa cinc mesos que dura. L'Aràbia Saudita, Kuwait i Bahrain van retirar els seus ambaixadors a Damasc en senyal de protesta i van demanar públicament al president Baixar al-Assad que posi fre a la violència. La retirada dels tres diplomàtics demostra el grau de frustració a la regió per l'escalada de víctimes mortals més important que hi ha hagut a Síria des que Baixar va heretar el poder del seu pare, Hafiz al-Assad, l'any 2000.

El moviment dels tres països del Golf va coincidir amb la decisió del president sirià de reemplaçar ahir el ministre de Defensa, el tinent general Ali Habib, una figura clau en la cúpula del règim des del seu nomenament el juny del 2009, segons va informar l'agència estatal de notícies. No hi va haver, però, una explicació immediata per a aquest moviment polític, que suposa una de les sacsejades de més alt nivell al règim des de l'aixecament iniciat a mitjans de març. El substitut al capdavant del ministeri serà el general Dawoud Rajha.

La retirada dels ambaixadors del Golf i el criticisme en boca d'unes autocràcies àrabs que tampoc demostren cap tolerància amb la seva dissidència reflecteix el creixent aïllament d'Al-Assad per part d'alguns dels seus veïns i antics aliats. L'Aràbia Saudita, un dels països més repressors de la regió, havia enviat el seu propi exèrcit per ajudar a esclafar l'aixecament que hi va haver a Bahrain a la primavera, que amenaçava la monarquia sunnita del petit emirat.

El poder saudita

En una regió on, des de fa molt de temps, els líders són reticent a criticar-se els uns als altres, el moviment diplomàtic d'ahir es va interpretar com que l'Aràbia Saudita hauria decidit que l'amenaça potencial de mantenir Al-Assad al poder és més gran que no pas deixar-lo caure. Durant mesos, els saudites, temorosos de més inestabilitat a la zona, han intentat protegir l' statu quo . Ahir, les crítiques més dures les va pronunciar el rei de l'Aràbia Saudita en un comunicat a la televisió estatal en què demanava al règim sirià que aturés "la màquina de matar" que ha engegat, que acabés "amb el bany de sang" i posés seny "abans no sigui massa tard". Kuwait i Bahrein es van afegir més tard als saudites retirant també els seus ambaixadors a Damasc.

Adreçant-se a la seva "germana Síria", el rei saudita, Abdal·lah, va advertir que aquestes accions no són acceptables per la rica monarquia petroliera i que l'esperança a la regió no vindrà per "la sang de gent innocent".

El ministre d'Exteriors kuwaitià, el xeic Mohammed al-Sabah, va comminar el govern d'Al-Assad a "abandonar l'opció militar".

Ara fa una setmana, Itàlia ja va retirar també el seu ambaixador com a protesta per la mort d'activistes. Dissabte, la Lliga Àrab i el Consell de Cooperació del Golf -un grup regional que comprèn sis estats d'aquesta zona, l'Aràbia Saudita, Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar i els Emirats Àrabs Units- també van emetre un comunicat de condemna amb paraules més suaus que les del monarca saudita però demanant al règim sirià "recórrer a la saviesa i introduir les reformes necessàries per protegir les drets i la dignitat de la gent, i respectar les seves aspiracions".

Tancs contra Deir al-Zor

L'exèrcit sirià va continuar ahir desafiant les denúncies internacionals cada cop més nombroses i va mantenir l'assalt contra la ciutat de Deir al-Zor, al nord-est dels país, prop de la frontera amb l'Iraq, i contra la castigada ciutat de Hama, al centre. Dotzenes de persones han mort, segons activistes sirians, i milers han fugit de Deir al-Zor des que els tancs de l'exèrcit hi van entrar diumenge.

Els Comitès de Coordinació Locals, un grup sirià d'oposició que ajuda a organitzar i documentar la protesta, van informar ahir al vespre de nous atacs d'artilleria i més víctimes mortals a les dues ciutats. "El règim ja no sent vergonya", va dir Maamoun, un activista de Deir al-Zor. "És cada vegada més obstinat, malgrat les condemnes internacionals. Disparen per assassinar-nos, no pas per espantar-nos".

Un resident de Hama, contactat per telèfon satèl·lit, explicava que, després d'una setmana, s'havia restablert l'aigua i l'electricitat però, tot i això, ahir van estat cinc hores sota les bombes. "Estant assaltant i cremant les cases i saquegen les botigues", va descriure l'home, que s'identificava com a Fadi. "Estem en una situació miserable".

stats