TENSIÓ A ORIENT
Crònica 07/03/2012

Les grans potències mundials reobren el diàleg amb l'Iran

L'Iran tindrà una altra oportunitat per demostrar al món que el seu programa nuclear no és per construir la bomba atòmica. Les grans potències mundials van acceptar ahir reobrir el diàleg amb Teheran.

Ara
2 min
Imatge de la reunió ahir de l'Assemblea d'Experts de l'Iran que supervisa l'acció  del líder suprem del règim, Ali Khamenei.

BARCELONA.Les grans potències mundials -els Estats Units, Rússia, la Xina, França, el Regne Unit i Alemanya- van decidir ahir donar una altra oportunitat a l'Iran per demostrar al món que el seu programa nuclear no té com a finalitat la fabricació d'armes atòmiques. La cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, va respondre -en nom dels sis països- una carta del negociador del règim iranià sobre el dossier nuclear, Saïd Jalili, en què oferia reobrir les negociacions amb "iniciatives noves" sobre la taula que, de moment, no s'han especificat.

"He escrit a Saïd Jalali per dir-li que acceptem reprendre les negociacions sobre la qüestió nuclear", va dir Ashton, que va afegir que l'objectiu final de les converses serà arribar a un acord "global, pactat i a llarg termini que retorni la confiança internacional en la naturalesa pacífica del programa nuclear iranià i que respecti el dret de l'Iran a l'ús civil de l'energia atòmica".

La represa de les converses arriba enmig de les amenaces d'Israel de dur a terme un atac contra les instal·lacions on l'Iran estaria fabricant les armes atòmiques, una qüestió que ha centrat la visita que aquests últims dies ha fet el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, als Estats Units.

Tot i que Netanyahu hauria garantit en privat al president nord-americà, Barack Obama, que Israel encara no ha pres la decisió d'atacar les plantes nuclears iranianes, sí que va advertir públicament que "no podem esperar gaire" i que com a primer ministre d'Israel mai permetria que el seu poble "visqués sota l'ombra de l'anihilació".

Obama opta per la contenció

El president dels EUA, Barack Obama, va assegurar ahir en una roda de premsa a la Casa Blanca que "no tolerarà" que l'Iran accedeixi a la bomba atòmica, i va insistir en la conveniència de mantenir la pressió per la via diplomàtica que ahir es va reobrir. "Tenim al davant una oportunitat per resoldre pacíficament la tensió, és el que indica la nostra agència d'intel·ligència i també la israeliana", va assegurar Obama, que també va admetre que no serà un camí fàcil. "Tinc clar que no ens en sortirem a la primera", va dir.

Obama va descartar així l'opció militar que planteja Israel i també els seus rivals republicans immersos en les primàries per elegir qui s'enfrontarà a ell a les presidencials. "Als polítics nord-americans que fan sonar tambors guerra -va dir Obama- els demano que expliquin quin cost en vides humanes i quin impacte econòmic tindria per al nostre país un atac a l'Iran".

stats