DISSIDÈNCIA XINESA
Crònica 10/12/2011

El premi Nobel de l'any passat, encara a la presó

Ara
2 min

BARCELONAAvui se celebra la cerimònia d'entrega del premi Nobel de la pau, però l'edició del 2010 encara arrossega polèmica. Quan es compleix un any de la concessió del guardó a l'intel·lectual i pres polític xinès Liu Xiaobo, cinc altres premis Nobel de la Pau i grups de drets humans van demanar ahir al govern de Pequín que alliberi el dissident i la seva dona, en detenció domiciliària sense càrrecs. Segons va informar l'ONG Freedom Now, s'ha constituït un Comitè Internacional de Suport a Liu Xiaobo, que ahir va difondre un comunicat en què lamentava que la comunitat internacional "sembla haver oblidat" que l'activista polític segueix a la presó i és l'únic Nobel que està encarcerat. Liu Xiaobo, antic professor, va ser condemnat el 2009 a onze anys de presó per "subversió contra el poder de l'estat" -una causa habitual contra els presos de consciència a la Xina- després de signar un manifest que demanava reformes democràtiques al gegant asiàtic.

Normalitzar relacions

El govern xinès, malgrat que es nega a excarcerar Xiaobo, va demanar ahir a Noruega que faci "esforços" per normalitzar les relacions entre tots dos països. Unes relacions malmeses des de l'any passat, quan Pequín va congelar tot contacte polític d'alt nivell amb Oslo com a protesta per l'atorgament del Nobel de la pau a Xiaobo. La Xina també va aturar les negociacions que estaven en marxa per tancar un acord de lliure comerç bilateral. "Les dificultats entre la Xina i Noruega vénen perquè el govern noruec va prendre una mala decisió quan el comitè Nobel va recompensar Liu Xiaobo", va declarar ahir el portaveu del ministeri d'Afers Estrangers xinès, Hong Lei. "Esperem que Noruega prengui mesures pràctiques per recuperar les relacions bilateral", va afegir Lei.

Entre els grups que demanen la llibertat de Xiaobo hi figura Human Rights Watch, que ahir va difondre una nota de protesta pel cas de l'activista. "Quan els líders mundials visiten la Xina fracassen quan demanen als alts càrrecs de Pequín explicacions sobre el seu indefensable tractament dels drets humans".

stats