Crònica 25/09/2011

La premsa de Madrid ho veu com una qüestió identitària

àlex Gutiérrez
2 min

Tot i que la ILP que ha desembocat en la prohibició de les curses de braus arrenca de grups animalistes, la premsa de Madrid ha presentat el tema de manera gairebé unànime com un enfrontament identitari de Catalunya amb la resta de l'Estat. El diari El Mundo és qui ha tractat amb més intensitat aquesta notícia. Els últims dies ha estat dedicant-hi un espai fix, fent un compte enrere amb els dies que quedaven per tancar la Monumental i avui distribueix una edició especial del seu Magazine dedicada íntegrament a la qüestió del toreig. A la portada, les quatre barres i un estoc.

D' El Mundo va ser cèlebre també la portada de l'endemà de la votació al Parlament. Sobre el titular " Triunfaron los animales " hi havia una fotografia de José Montilla i Josep-Lluís Carod-Rovira. El doble sentit del titular era evident. L'aprofitament de la semiòtica també es deixava veure en la portada dedicada al dia en què Esperanza Aguirre mostrava el seu suport a les curses, fent-se fotografiar amb montera i postura torera. El diari oferia la imatge ben gran a la primera pàgina, sota el titular d'una notícia aparentment no relacionada: " Madrid supera por primera vez a Cataluña en peso económico ", en una juxtaposició eloqüent.

La Razón també ha mantingut una posició de suport a les corrides, però no ho ha fet amb la bel·ligerància amb què tractava els afers catalans en altres èpoques. Des de la marxa de l'antic director, Luis María Anson, l'editor -el català José Manuel Lara- ha tendit a rebaixar el to de la línia editorial del rotatiu.

No sorprèn tampoc el suport a les corrides del diari La Gaceta , tenint en compte que el diari pertany a un grup -Intereconomía- que té un toro envestint com a imatge corporativa. El dia de la votació, el titular de portada va ser " La Cataluña del no " i posteriorment l'estratègia ha passat per buscar la complicitat de diferents sectors. Dies després, demanaven en portada que la família reial s'impliqués en la defensa de les curses de braus i acompanyaven la notícia amb una foto de la reina Sofia (defensora dels drets dels animals) amb el titular " La Reina: en las regatas de Mallorca ", i li traslladaven la pressió d'haver d'assistir a una lídia.

Entre els diaris de Madrid, El País és qui té una línia més plural. Empara la informació taurina -en canvi, el seu llibre d'estil prohibeix les informacions sobre boxa- i Digital +, la televisió del grup, ven la retransmissió de les corrides com un dels seus al·licients comercials. Però també dóna cabuda a posicions antitaurines. Una de les tradicions del diari és, de fet, la columna que Manuel Vicent publica cada segon diumenge de maig, coincidint amb les festes de Sant Isidre, en què invariablement critica la fiesta . En el cas de la prohibició de les curses a Catalunya, el dia de la votació va optar per un titular cridaner (" Cataluña entra a matar "). A la secció de cartes al director han dominat les posicions contràries a les corrides.

stats