Crònica 11/12/2011

La premsa internacional carrega contra Cameron

El rebuig britànic al pacte europeu anticrisi concentra l'atenció de la premsa internacional i desperta les crítiques de la premsa anglesa. Els editorials nord-americans posen en dubte l'èxit de l'acord.

Carme Riera Sanfeliu
2 min
Cameron, com un Manneken-Pis de Brussel·les,  al rotatiu The Times, del grup Murdoch.

BARCELONA.Els editorials dels rotatius internacionals van atacar ahir unànimement el no del primer ministre britànic, David Cameron, al nou Tractat europeu. La majoria de diaris britànics van criticar el premier i la premsa de la resta d'Europa i dels Estats Units van avaluar la UE que esbossa el Tractat.

'The Guardian': alliçonador

"En lloc del Regne Unit, Cameron ha prioritzat la City"

L'editorial del rotatiu britànic començava amb una sentència clara: "Anar tot sol en contra del món sencer pot ser un acte heroic algunes vegades. D'altres, és senzillament una mostra de tràgica estupidesa". El diari creu que la decisió de Cameron a Brussel·les marca l'inici "de la gestació llarga i profunda del fracàs britànic". El text apuntava que l'acord és petit i arriba tard, en les "pitjors circumstàncies possibles, un moment de desigualtat extrema entre els membres del nord i el sud de l'eurozona". Per The Guardian, el veto de Cameron no ha protegit els interessos britànics a Europa: "És un acte de política domèstica, no de caire internacional. És un gest pseudochurchillià i pseudotatcherià per tranquil·litzar els seus diputats euroescèptics". 'The New York Times': dur

"Ordenar austeritat en recessió és el que menys necessita Europa"

"Hem perdut el compte de la quantitat de vegades que una cimera de la UE acaba amb acords històrics per evitar una crisi del deute que després desapareixen quan els mercats els titllen d'irrellevants o inadequats per generar un creixement que permeti pagar futures obligacions". Així començava el dur editorial del rotatiu nord-americà, que desconfia de l'acord perquè "està construït al voltant de la petició d'Alemanya de mantenir una disciplina fiscal". El rotatiu valorava favorablement aquesta disciplina promesa a llarg termini però opinava que "un acord que ordena més austeritat en època de recessió no és el que necessita ara mateix Europa".

'Le Monde': exigent

"El Regne Unit és ara més insular que mai"

El rotatiu francès començava el seu editorial lloant el Regne Unit. Mostrava respecte a la seva història, admiració envers la seva cultura, el seu periodisme i els seus esportistes. Acte seguit, però, l'editorial deia: "Alemanya, França i la majoria dels altres membres de la UE tenim prou raons per dir no a Londres". Remarcant la necessitat de salvar l'euro, defensava l'enduriment de les normes de disciplina pressupostària i demanava encara més mesures que les acordades a Brussel·les, com ara que "directament o indirectament, el BCE sigui més actiu en la solució a la crisi". El rotatiu concloïa: "Estarem atents a l'hora de valorar-ho perquè, com hem après dels britànics, els petits detalls poden ser decisius".

'La Repubblica': alerta

"La promesa d'una unió fiscal és només això, una promesa"

El diari italià reconeixia que l'acord marca un punt d'inflexió, malgrat l'abstenció del Regne Unit. No obstant, remarcava que "de la mateixa manera que és just alegrar-se de la promesa de crear una unió fiscal indispensable, seria imprudent oblidar que és només això: una promesa". El rotatiu italià expressava les preocupacions pròpies d'un dels països més afectats per la crisi a la zona euro: "Les dificultats que travessem duraran. Els italians passarem les vacances a l'ombra d'una maniobra necessària però no per això buida de sacrificis". La Repubblica alertava finalment que "la transferència de sobirania en combinació amb problemes socials encoratgen el populisme i, avui dia, aquest és sempre euroescèptic".

stats