LES ORGANITZACIONS EMPRESARIALS
Crònica 14/04/2011

El president de les Cambres dimiteix

El president de les Cambres de Comerç, Javier Gómez-Navarro, va dimitir ahir. La seva negativa a acceptar la supressió de les quotes obligatòries de les empreses l'any 2013 ha precipitat la decisió.

Toni Garganté
2 min
Javier Gómez-Navarro mantindrà el càrrec en funcions fins al pròxim ple del Consell Superior de les Cambres de principis de maig.

Barcelona.El president del Consell Superior de les Cambres de Comerç, Javier Gómez-Navarro, va presentar ahir la dimissió per les discrepàncies amb el govern sobre la supressió de les quotes empresarials obligatòries a partir del 2013. Malgrat que va justificar la decisió per "motius estrictament personals" en un comunicat, Gómez-Navarro ha decidit abandonar el càrrec perquè no ha pogut reconduir les últimes negociacions.

Fins i tot en la mateixa nota ja es va donar una pista de la dimissió, quan s'assegurava que Gómez-Navarro deixa el càrrec "com un gest de responsabilitat institucional". Fonts del sector van manifestar que la situació ja es veia venir.

Amb tot, l'encara president mantindrà el càrrec fins que se n'esculli un de nou, situació que es podria produir a principis de maig en un nou ple format pels 88 màxims responsables de les institucions camerals existents a Espanya. Javier Gómez-Navarro va arribar a càrrec el febrer del 2005, i va ser reelegit dues vegades, l'última el juliol passat, amb el 93,3% dels vots favorables.

El govern central va incloure en el decret llei de mesures econòmiques del desembre passat la supressió de l'obligatorietat del pagament a les cambres per part de més de dos milions i mig d'empreses a tot l'Estat. Això suposaria perdre uns ingressos anuals de 250 milions d'euros, més o menys el 60% del pressupost. Aquest any tot continua igual, amb l'obligatorietat de pagament de la quota cameral -calculada a partir d'un percentatge de l'IAE, l'IRPF i l'impost de societats-. A partir de l'any que ve només pagaran les empreses que facturin més de 10 milions anuals i el 2013 serà el primer exercici en què ja no s'aplicarà l'obligatorietat de les quotes.

Internacionalització

Per compensar aquesta situació, algunes cambres ja han iniciat fa mesos retallades en els seus pressupostos i plans de diversificació d'ingressos, dirigits en l'especialització en temes d'internacionalització. Durant els cinc anys en què Javier Gómez-Navarro ha estat al capdavant del Consell Superior de Cambres s'ha potenciat la competitivitat empresarial, centrada en tres eixos: la innovació, la internacionalització i la formació.

Igualment, a partir del 2008, la gestió es va centrar en la millora de la regulació i la reducció dels tràmits administratius, o la necessitat d'arribar a un pacte d'estat per aconseguir un model energètic sostenible.

stats