CORRUPCIÓ
Crònica 25/02/2012

El president de la Diputació de Barcelona sacrifica el seu segon

El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, va destituir ahir el seu número 2 a l'ens, Josep Maria Matas. La fiscalia investiga Matas per haver malversat 900.000 euros a l'ACM.

Oriol March
2 min
El president de la Diputació de Barcelona sacrifica el seu segon

BARCELONAJosep Maria Matas va deixar de ser ahir coordinador general de la Diputació de Barcelona. El president de l'ens supramunicipal, Salvador Esteve (CiU), el va destituir del càrrec després que diverses informacions periodístiques d' El País assenyalessin Matas per haver facturat amb la seva empresa 900.000 euros a l'Associació Catalana de Municipis (ACM) quan era el secretari general de l'entitat.

El ja excoordinador general de la Diputació de Barcelona havia presentat a Esteve la seva dimissió fa uns dies, però el president de l'ens supramunicipal no la va acceptar immediatament perquè volia disposar de temps per estudiar el cas. El fet que la fiscal superior de Catalunya, Teresa Compte, hagi iniciat una investigació per determinar si les factures que l'empresa de Matas imputava a l'ACM, vinculada a CiU, suposen un cas de malversació de fons públics ha precipitat els esdeveniments. L'ACM es nodreix de les subvencions de la Generalitat i de les aportacions que fan els ajuntaments que hi estan associats.

Segons les informacions periodístiques aparegudes durant les últimes setmanes, Matas hauria facturat 900.000 euros a través de l'empresa Parés i Solé SL per fer resums de premsa, gestió de publicitat, estudis de mercat i organitzacions de cursos. Un exemple revelat per El País : Matas va cobrar 8.000 euros mensuals durant 5 anys per elaborar el resum de premsa.

Junts des del 2007

La relació entre Esteve i Matas es remunta a l'any 2007, quan l'alcalde de Martorell era el màxim responsable de l'ACM -ara ho és Miquel Buch, alcalde de Premià de Mar- i va triar el segon com a número 2. La maniobra es va reproduir quan Esteve va fer el salt a la Diputació -que sempre havia estat governada pel PSC, fins a les eleccions municipals del 22-M- i va designar Matas coordinador general de l'ens, càrrec que té un sou de prop de 108.000 euros. La legalitat de les seves activitats empresarials l'està investigant el servei de delictes econòmics de la Diputació de Barcelona.

L'origen de les presumptes irregularitats neix l'any 2003, quan es funda l'empresa Parés i Solé SL. Agafa el nom de Pere Parés -actual alcalde del Masnou per CiU- i Eva Solé, aleshores administradora única de la societat. Segons uns documents revelats als mitjans, el cervell de l'empresa era Matas, president de CDC a la comarca d'Osona. La seva vinculació s'explica perquè l'1 d'abril del 2003, dos dies abans de la formalització davant de notari de Parés i Solé SL, la germana de Matas va tramitar el certificat bancari de l'aportació de capital social. Mesos més tard l'exsecretari general de l'ACM va enviar un correu electrònic a la seva germana perquè fes una transferència des de Parés i Solé SL. La seu social de l'entitat, entre el 2004 i el 2005, va traslladar-se al domicili de Matas.

Mas: "La Diputació és autònoma"

Davant les irregularitats que s'investiguen, el president de la Generalitat i líder de CiU, Artur Mas, va considerar ahir que la Diputació té "total autonomia" per acceptar la "renúncia". "No hi tinc res a dir ", va voler deixar clar Mas a la sortida d'un acte a l'escola de negocis Iese amb representants de multinacionals establertes a Catalunya.

stats