Crònica 26/03/2011

El president del Iemen només deixarà el poder "en bones mans"

Marc Catalán
2 min
Un policia iemenita ensenya la targeta on hi havia escrit "Marxa", dirigida al president.

Milers de manifestants van tornar a sortir als carrers de Sanaa, la capital del Iemen, per demanar la renúncia del president Ali Abdul·lah Sàleh. Els opositors van omplir el centre de la capital de targetes vermelles amb la paraula "Marxa", dirigida al president iemenita. Els centenars de joves antigovernamentals que fa sis setmanes que estan acampats a la Universitat de Sanaa van proclamar ahir el Dia del Comiat, confiant que la població sortís en massa a protestar contra Sàleh i en forcés la dimissió.

Mentrestant, el president Sàleh va convocar els seus seguidors per assegurar-los que està disposat a deixar el poder, però només "en bones mans", per aturar el vessament de sang que s'està produint al país més pobre de la península Aràbiga.

Trets a l'aire

"No volem el poder, però l'hem de lliurar a unes mans segures. No el podem entregar a unes mans malaltes, ressentides o malmeses", va dir ahir el president Sàleh davant una multitud de partidaris, armats amb les tradicionals dagues iemenites, que no van parar de cantar cançons patriòtiques i agitar banderes. Molts d'aquests seguidors van intentar arribar fins al davant del ministeri de l'Interior, on s'havien congregat els manifestants opositors a Sàleh, però la policia va aconseguir evitar els enfrontaments entre els dos bàndols disparant a l'aire.

Mentrestant, ahir es va saber alguna cosa del fracàs del primer intent mediador per posar fi a la contestació social en aquest país. El general de l'exèrcit Ali Mohsen, que va desertar aquesta setmana i s'ha convertit en el líder de l'oposició, hauria proposat a Sàleh que tots dos deixessin els seus càrrecs, marxessin del país i cedissin tot el poder al vicepresident, Abd Rabbo Mansur, o a un consell civil. Però no se'n va sortir.

Els analistes creuen que encara pot passar qualsevol cosa en un país trencat, amb dos bàndols marcats i, sobretot, després del vessament de sang de la setmana passada, quan els militars van obrir foc contra els manifestants opositors i van assassinar fins a 52 persones.

stats