CRISI POLÍTICA A BERLÍN
Crònica 05/01/2012

El president alemany admet un "greu error" però no dimiteix

Melissa Eddy
2 min
El president alemany admet un "greu error" però no dimiteix

THE NEW YORK TIMES / BERLÍNEl president alemany, Christian Wulff -escollit a dit per la cancellera Angela Merkel el 2010 després de la dimissió sobtada del seu predecessor-, s'enfronta a un escàndol per la concessió d'uns crèdits dubtosos en un moment especialment difícil per al país. Després de setmanes sota pressió, Wulff va oferir ahir una entrevista a les televisions públiques alemanyes ARD i ZDF per donar explicacions i advertir que no pensa dimitir.

L'escàndol va esclatar a mitjans de desembre per les denúncies d'un préstec privat d'entre 400.000 i 600.000 euros, que Wulff va demanar quan era president del land de la Baixa Saxònia. Aquesta setmana les coses es van agreujar quan el diari sensacionalista Bild va difondre una trucada amenaçadora que el seu editor havia rebut de Wulff per evitar que la premsa continués indagant en l'afer. "No he comès cap irregularitat", va assegurar ahir el president alemany en l'entrevista televisiva. El polític democristià va admetre, però, que pressionar el diari havia estat "un greu error", "indigne d'un president", i va argumentar que l'únic que pretenia amb la trucada era "endarrerir" la publicació de les informacions per intentar protegir la seva família.

Angela Merkel ha reiterat en tres ocasions la seva plena confiança en Wulff, que amb 52 anys és el cap d'estat més jove de l'Alemanya moderna.

En un moment en què la cancellera s'enfronta a la crisi de l'euro, a una coalició de govern debilitada i a la polèmica per un afer tèrbol que involucra també l'extrema dreta alemanya, Angela Merkel no es pot permetre perdre un altre president.

Però veient alguns dels titulars de premsa recents -"Incompetent", "President en mal estat" i "Nivell Berlusconi"-, potser a la cancellera li semblarà més difícil salvar el seu president que assolir un acord parlamentari per a un nou paquet de rescat a l'eurozona. Exposats a una burla oberta dels editorialistes, Wulff i, menys directament, la cancellera Merkel són objecte de creixents atacs.

Pressió política

El Partit Socialdemòcrata, principal grup de l'oposició, reclama respostes a Merkel. "Ha d'explicar si creu que Wulff està a l'altura de les seves responsabilitats", va dir Hubertus Heil, portaveu parlamentari, a Die Welt . "Al cap i a la fi va ser ella qui el va proposar per al càrrec".

L'antic president, Horst Köhler, ja va haver de dimitir el 2010 després d'insinuar que l'exèrcit alemany tindria un paper més actiu en la defensa dels interessos econòmics del país. El comentari va provocar una allau de crítiques i Köhler -amb menys experiència política que Wulff- va sucumbir a la pressió.

El relleu de Wulff va portar una alenada d'aire fresc. Tot i això, va necessitar tres rondes de votació al Parlament per sortir escollit, en les quals Merkel va lluitar fort per aconseguir que el seu candidat superés Joachim Gauck, un pastor protestant antic activista dels drets humans a l'Alemanya de l'Est.

Ara la popularitat de Christian Wulff ha caigut per sota del 14%. "En un moment de pèrdua de confiança, la gent vol preservar el paper d'un president", apunta Jackson Janes, director de l'Institut Americà d'Estudis de l'Alemanya Contemporània a la Universitat Johns Hopkins. "El president alemany és vist com un element unificador. Això era important quan el país anava bé, però també ho és en un moment de crisi".

stats