EL REPARTIMENT DE LES COMPETÈNCIES
Crònica 30/12/2010

El president concent Ra el pes del Govern

L'encaix de conselleries i la crisi poden moure o fer desaparèixer institucions creades els darrers anys. El Memorial Democràtic i l'Institut d'Estudis Autonòmics, entre altres, no tenen clar el seu futur.

O. March / R. Tugas
2 min

Barcelona.El trasbals del canvi de govern comporta un considerable moviment de peces entre els seus diferents departaments. Mentre que les àrees grans ja estan definides, altres organismes de segon o tercer nivell poden veure's afectats.

És el cas del Memorial Democràtic, impulsat per ICV-EUiA, que ha fomentat polítiques pioneres de memòria històrica i que depèn del desaparegut departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació. Encara no sap on anirà a parar ni tan sols si sobreviurà a l'aterratge de CiU. Artur Mas, interpel·lat en el debat d'investidura per Joan Herrera, líder dels ecosocialistes, no va respondre sobre el futur que li espera a aquesta institució.

Ahir al matí, des del Memorial asseguraven que encara no els havien aclarit el futur i que estaven pendents d'una conversa "amb els serveis jurídics" per analitzar la situació que tindran amb el nou Govern. El seu nom (o la seva missió) ni tan sols apareixia al decret del DOGC de distribució competencial.

Pendents d'un nou departament

L'Institut d'Estudis Autonòmics (IEA) i l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), tots dos dependents d'Interior en el segon tripartit, estan a l'espera d'un nou destí. En el cas de l'IEA, que depenia de la direcció general de Relacions Institucionals, segurament anirà a la conselleria de Governació, que es queda amb aquest segment que abans formava part d'Interior.

L'ICIP, que tot i dependre de Saura formava part de la comissió parlamentària de Cooperació i Solidaritat, té tots els números per passar a formar part de Presidència. Concretament, estaria en mans de Germà Gordó, secretari del Govern i responsable de la política exterior de la Generalitat.

L'Agència Catalana del Consum, dependent del departament d'Economia, es mourà cap a Empresa i Ocupació. El Tribunal Laboral de Catalunya passarà de Treball -que desapareix- al departament liderat per Francesc Xavier Mena. Finalment, el Centre d'Estudis d'Opinió, ara a Economia, espera destí.

stats