FUTUR CANDIDAT SOCIALISTA
Crònica 19/02/2011

De president de l'FMI a president de França?

La sessió de treball dels ministres d'Economia del G-20 a París va quedar ahir eclipsada per l'encaixada de mans de Sarkozy i el seu possible rival socialista a les presidencials, Dominique Strauss-Kahn.

Cristina Rivas
2 min
L'encaixada de mans entre Sarkozy i Strauss-Kahn, possible rival seu a les eleccions.

CORRESPONSAL A PARÍSLa primera reunió de treball del G-20 sota presidència francesa començava ahir amb una recepció a l'Elisi i un sopar de gala. Avui dissabte, després de dues escasses jornades maratonianes de treball que han reunit els ministres de finances i els governadors dels bancs centrals més poderosos del món, s'esperen conclusions sobre les prioritats que ha marcat Sarkozy.

Però la imatge més buscada pels mitjans ahir era ben lluny dels interessos de Sarkozy per salvar el món reformant el sistema monetari internacional. La imatge d'aquesta cimera -i bona part del que en quedarà- serà, sens dubte, la trobada entre el president francès, Nicolas Sarkozy, i Dominique Strauss-Kahn, president de l'FMI i possible presidenciable socialista a les pròximes eleccions a l'Elisi, el 2012.

Strauss-Kahn: el protagonista

L'encaixada de mans entre el president i el seu possible rival va inundar ràpidament portades de diaris i televisions, des d'on s'especula frenèticament sobre un hipotètic Strauss-Kahn candidat. El president de l'FMI, que va començar ahir una marató mediàtica que durarà tot el cap de setmana, mai no ha declarat la seva intenció de presentar-se a candidat socialista per a les eleccions franceses, i ja és favorit. La pista més clara, la va donar la seva dona al setmanari Le Point : "Pel que fa a mi -va dir Anne Sinclair- no em ve de gust un segon mandat".

En una situació definida com a rocambolesca per molts dels principals diaris del país, el silenci de Strauss-Kahn comença a deixar en una posició incòmode els mateixos socialistes, que en espera de celebrar unes primàries tardor vinent, no saben a què atenir-se. Subjecte a un estricte deure de reserva, Strauss-Kahn podria deixar caure alguna nova pista en qualsevol de les entrevistes que té previstes aquest cap de setmana. Aquest sembla ser el joc del moment: saber llegir entre línies les frases sibilines de l'home que hauria de salvar França.

Un G-20 per salvar Sarkozy

Aquest G-20 havia de servir per donar a Sarkozy una dimensió de figura carismàtica que tornaria a posar França com a protagonista en l'àmbit internacional. Una operació que trauria Sarkozy i la seva gestió de govern del pou de la impopularitat. Però Strauss-Kahn ha acaparat tota l'atenció. El cert és que els sondejos afavoreixen un Strauss-Kahn que el 78% dels francesos consideren competent per convertir-se en president. El 75% de ciutadans creuen que representa bé França a l'estranger. I aquest és un gran valor en un moment en què els escàndols polítics protagonitzats per la ministra d'Exteriors francesa, Alliot Marie, posen en evidència la diplomàcia francesa. La ministra està a la corda fluixa des que una successió de revelacions l'acusen de tràfic d'influències amb el règim de l'exdictador tunisià Ben Ali.

stats