REACCIONS A L'ATEMPTAT SUÏCIDA DE DOMODÉDOVO
Crònica 26/01/2011

El president rus creu que la seguretat era una "anarquia"

Redacció
2 min
A partir d'ara els passatgers han de passar un control per entrar a la terminal.

MoscouL'atemptat terrorista a Domodédovo (Moscou) és el resultat d'un "estat d'anarquia" dels cossos de seguretat a l'aeroport. Així el valorava ahir el president rus, Dimitri Medvédev, i assegurava que els responsables del sistema de transports "podrien ser acomiadats o enfrontar-se a altres sancions". No li importa si els passatgers hauran de fer més cues o no, però vol "una seguretat infranquejable". Tot i això, Medvédev no va precisar quins canvis de seguretat s'haurien de fer a partir d'ara als aeroports russos.

De moment, però, s'han instal·lat tot un conjunt de controls a l'entrada de les terminals, un espai que normalment és de lliure circulació a la majoria d'aeroports.

Pel que fa a la responsabilitat dels fets, els últims informes apunten que el suïcida podria ser una vídua negra . Fonts policials citades per l'agència Interfax estudien la hipòtesi que l'atemptat el perpetrés una dona i creuen que es tracta del segon intent que hi ha a Moscou en poques setmanes. El 31 de desembre passat una dona txetxena casada amb un membre d'una banda armada va morir manipulant explosius prop de Moscou. A partir d'aquesta informació es va detenir una altra dona a Volgograd. Aquest testimoni hauria revelat el nom de tres persones que podrien haver entrenat la suïcida de l'atac. La vídua negra hauria arribat a la terminal en taxi, com la majoria de passatgers. L'atac a la terminal internacional més gran del país, considerat un aparador de la Rússia moderna, suggereix als analistes que té la intenció de posar-lo en el punt de mira al món occidental.

L'explosió ha matat fins ara almenys 35 persones i hi ha més de 20 ferits en estat crític, segons les últimes dades. Ningú ha reivindicat encara l'atemptat, però Rússia continua la guerra silenciosa en contra de la insurgència musulmana al nord del Caucas pendent de les properes eleccions al parlament el desembre del 2012, quan Putin podria tornar al Kremlin. Medvédev justifica la repressió al·legant que el terrorisme és "el gran repte que ha de resoldre l'Estat rus".

stats