Crònica 29/05/2011

El 78è president serà un gat vell acostumat a picar pedra

Miquel Codolar
2 min
El 78è president serà un gat vell acostumat a picar pedra

Amb el candidat socialista escollit, ahir van començar deu mesos de campanya electoral. Les urnes enfrontaran dos polítics acostumats a treure les castanyes del foc als seus líders. Alfredo Pérez Rubalcaba, doctor en químiques i apassionat de l'atletisme, ha estat el recurs per als moments difícils del socialisme. Repescat del ministeri d'Educació, va ser portaveu i ministre de la Presidència de l'últim govern de Felipe González, entre el 1993 i el 1996. Va ser fins que la corrupció, els GAL i la crisi van portar José María Aznar a la Moncloa. L'octubre del 2010, quan José Luis Rodríguez Zapatero va iniciar l'etapa reformista, el va nomenar vicepresident primer i portaveu del govern espanyol, càrrecs que compagina amb el ministeri de l'Interior.

El líder del PP, Mariano Rajoy, quatre anys més jove i gran aficionat al ciclisme, també té aquesta experiència. El que va ser el registrador de la propietat més jove de l'Estat també va passar pel ministeri d'Educació abans de ser portaveu, vicepresident primer i ministre de la Presidència els últims anys del govern d'Aznar. Rajoy va haver de respondre a preguntes sobre el vessament de petroli del Prestige a Galícia o la guerra de l'Iraq abans de veure com el seu partit passava a l'oposició el 2004, quan Aznar va atribuir l'11-M a ETA.

L'experiència és un grau, però també pot ser un problema. Ser portaveu abans de les hecatombes deixa un rastre al currículum que passa a ser munició per a l'adversari. Mentre el socialisme s'enfronta a Rajoy pel cas Gürtel, el Tea Party madrileny -que des de fa mesos l'ataca amb el cas Faisán-, intentarà augmentar la temperatura. Però Rubalcaba aguanta com una olla de pressió que xiula amb ironies, sarcasmes i cançons ocurrents. Ahir el líder dels socialistes d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, li va demanar que deixés càrrecs per preparar les eleccions, de la mateixa manera que va fer Rajoy quan Aznar el va fer el seu hereu. Altres pensen que podrà amb això i més. El socialista madrileny Tomás Gómez va dir que els càrrecs seran una plataforma per a Rubalcaba. De moment no sembla que vulgui deixar llast.

stats