FINANCES
Crònica 10/01/2012

La pressió tomba el cap del Banc Nacional Suís

Philipp Hildebrand s'ha vist obligat a dimitir. El banquer no ha pogut demostrar que desconegués les operacions de la seva dona, que va comprar mig milió de dòlars abans d'una devaluació del franc.

Meritxell Mir
2 min
Hildebrand, que fins ara tenia una fama impecable, no va revertir l'operació de compra de dòlars que havia fet la seva dona perquè ella té "una forta personalitat".

BASILEAPhilipp Hildebrand, president del Banc Nacional Suís (BNS), va anunciar ahir a la tarda la seva dimissió "amb efecte immediat" -malgrat que tenia el suport del govern helvètic i del mateix BNS-, després de dues setmanes situat en el punt de mira. "He arribat a la conclusió que mai podré donar la prova definitiva que la transacció dubtosa va ser ordenada per la meva dona", va dir en roda de premsa el banquer, que fins ara tenia un expedient brillant. "Només puc donar la meva paraula d'honor".

A finals de desembre, la premsa nacional feia públic que, aprofitant la sobrevaloració del franc suís, la dona de Hildebrand havia especulat als mercats de divises, i acusava el fins ara president del BNS d'utilitzar informació privilegiada per a l'enriquiment de la família. Hildebrand, de 48 anys, compareixia davant els mitjans el 5 de gener per reconèixer que les coses s'haurien d'haver fet d'una altra manera, però insistia que no dimitiria perquè no havia conegut la transacció fins un dia després que es fes.

El president del BNS va reconèixer que hauria d'haver tirat enrere l'operació, però que no ho va fer perquè la seva dona té "una forta personalitat", un comentari que va provocar la ironia de la premsa suïssa. Tot i que actualment Kashya Hildebrand és propietària d'una galeria d'art a Zuric, va treballar al sector financer durant 15 anys i afirma que encara segueix els mercats. Tant és així que el 15 d'agost va comprar 530.000 dòlars (415.000 euros) perquè el canvi estava "ridículament barat". Tres setmanes després, just quan la institució que dirigia el seu marit va decidir devaluar el franc, va vendre aquests diners. Amb aquesta ràpida transacció, els Hildebrand van guanyar més de 78.000 dòlars (61.100 euros).

Exculpació

Dues investigacions (una feta pel mateix BNS i una altra per l'auditoria PricewaterhouseCoopers) asseguraven que Hildebrand no havia fet res il·legal. Però el banquer no ho ha pogut provar i la pressió creixent durant el cap de setmana l'ha portat a abandonar el càrrec. A més d'un presumpte ús d'informació privilegiada, la dimissió del governador del banc central suís amaga una història d'interessos polítics i econòmics.

Les operacions de Kaysha Hildebrand es van donar a conèixer després que un treballador del Banc Sarasin robés dades del compte privat dels Hildebrand i les passés a un advocat pròxim al Partit Popular Suís (SVP, per les sigles en alemany). La informació no va trigar a arribar a les mans de Christoph Blocher, home fort de l'SVP i enemic públic de les polítiques monetàries dutes a terme per Hildebrand. La premsa es va assabentar aviat de l'assumpte.

L'SVP aprofitava qualsevol oportunitat per demanar la dimissió del governador, però davant la seva negativa la setmana passada, Blocher va acabar parlant públicament de l'escàndol per afegir més llenya al foc. En una entrevista concedida al diari conservador Basler Zeitung , Blocher acusava el govern suís de "tapar la merda [de Hildebrand] amb una manta".

En un intent per millorar la seva reputació, el BNS va anunciar dissabte que auditors externs revisaran totes les transaccions financeres fetes pels integrants de la seva junta directiva entre l'1 de gener del 2009 i el 31 de desembre del 2011.

stats