EL PLA D'AUSTERITAT DE LA CAMBRA CATALANA
Crònica 22/01/2011

El pressupost del Parlament baixa per tercer any consecutiu

Marc Colomer
2 min
De Gispert amb el secretari de la mesa Jordi Cornet, ahir, abans d'aprovar el pla d'austeritat.

BarcelonaLa situació financera de la Generalitat és greu i cal estrènyer-se el cinturó, encara que sigui de cara a la galeria. Per imperatiu "moral", la mesa del Parlament va aprovar ahir el pla d'austeritat que va prometre la presidenta, la democristiana Núria de Gispert, immediatament després del seu nomenament. Amb la retallada, de l'ordre del 9,5%, el pressupost de la cambra baixarà per tercer any consecutiu.

Ja el 2009, amb la crisi declarada, el Parlament, presidit per Ernest Benach, d'ERC, va passar les tisores al pressupost de la primera institució del país. Es va passar de 72 milions el 2008 a 68,3 el 2009, 65,5 el 2010 i 59 el 2011. En aquest període, el Parlament haurà consumat una retallada del pressupost del 21%.

El pla preveu, a més de la retallada dels sous de funcionaris i polítics entre un 5 i un 15%, la reducció els pròxims quatre anys de fins a un 10% de la plantilla, 257 persones. Una quinzena són treballadors que compliran l'edat de jubilació i a qui es negarà la possibilitat de seguir treballant. Tampoc es proveiran les places ara vacants ni se substituiran els jubilats.

Però una de les mesures de més visibilitat serà la reducció a la meitat de la flota de cotxes oficials, de 16 a 8, quan caduqui l'actual renting , el 2012. Suposarà un estalvi en quatre anys de 500.000 euros. Només tindran cotxe i xòfer assignats la presidenta i els dos vicepresidents, i els secretaris el compartiran. També es quedaran sense vehicle els grups parlamentaris, que se l'hauran de pagar, si el volen. A més, en la pròxima flota, els cotxes seran de gamma inferior i estaran fabricats a Catalunya. El Parlament negocia amb Seat per substituir els actuals Audi.

Retorn de 6 milions al Govern

Al marge dels 6 milions de retallada, la cambra també va decidir retornar al Govern 6 milions més que havia estalviat els últims anys per a la construcció d'un edifici annex on es projectava un nou hemicicle. El projecte no s'executarà, almenys aquesta legislatura.

stats