ELS COMPTES DE LA GENERALITAT
Crònica 20/09/2011

Els pressupostos hauran d'esperar al 20-N

L'executiu d'Artur Mas, en minoria, vol endarrerir l'acord per als pressupostos del 2012 fins després del 20-N per garantir-se una campanya sense lligams. L'oposició, però, li reclama que es mulli abans.

S. González / R. Tugas
3 min
Els pressupostos hauran d'esperar al 20-N

Barcelona.Repetir la foto amb el PP al davant d'uns comptes restrictius just abans del 20-N no és la millor carta de presentació per a una CiU que busca fer el triplet guanyant per primera vegada les eleccions espanyoles, després de les autonòmiques i les municipals. Mas vol treure del debat polític aquesta incòmoda qüestió i evitar cap pas en ferm fins passats els comicis. I ho farà, a més, jugant amb l'ambigüitat que aquest cop la seva parella de ball pot ser l'ERC que lidera Oriol Junqueras -que ja s'ha ofert a pactes a canvi del concert econòmic- en comptes dels populars, una possibilitat que amoïna el partit d'Alícia Sánchez-Camacho. Des d'ERC, però, no es creuen aquesta equidistància i donen per fet un nou acord CiU-PP.

Els conservadors van fer notar ahir la seva impaciència. Camacho va alertar que el grau de compliment dels pactes de pressupostos i d'ocupació signats amb el Govern no és el desitjable i va exigir "reciprocitat" a Mas. Però aquesta interacció no interessa a CiU, que ara vol esquivar qualsevol gest que resti vots. Els comptes del 2012, a més, encara seran restrictius, i seran els primers que, segons preveu el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, compliran l'objectiu de dèficit de l'1,3%. No és només la contrapart en les negociacions, sinó el mateix contingut dels pressupostos -amb noves retallades-, el que Mas tem que els pot erosionar.

Malgrat tot, els populars confien as ser els socis preferents (encara que hagin d'esperar fins després de les eleccions) per seguir en el podi de la política catalana. Camacho va afirmar que espera que el Govern compleixi durant l'últim trimestre de l'any els punts acordats en matèria econòmica i d'ocupació, i entre aquests punts hi ha que el PP sigui el primer partit a tenir a les mans l'esbós dels pressupostos. Perquè els populars donen per fet que la seva aliança pressupostària s'estendrà també als comptes del 2012.

En aquesta negociació, el PP posarà sobre la taula una qüestió que genera malestar entre el seu electorat: la prohibició de les corrides de toros. Camacho pretén acordar amb el Govern una moratòria de la prohibició, que entrarà en vigor el gener del 2012. "Volem evitar que es paguin indemnitzacions milionàries a les places de toros mentre als catalans se'ls perjudica en sanitat i educació", va etzibar la líder del PP, que també va confirmar la seva assistència diumenge que ve a l'última corrida que se celebrarà a la Monumental de Barcelona. Es tracta, per ella, de defensar "la llibertat" d'assistir a una "tradició històrica".

Una qüestió polèmica en un moment clau. I de fet és el segon cop que Mas hauria de publicar un projecte de pressupost en plena campanya. Ja s'havia compromès a mostrar el projecte dels comptes del 2011 abans de finals d'abril, però llavors només va presentar unes línies generals. Fins un mes més tard, un cop superades les eleccions municipals del 22 de maig, Mas-Colell no va donar a conèixer el projecte amb tots els ets i uts i va començar les negociacions, sobretot amb el PP. Des que els van aprovar, però, el Govern ha mostrat la seva predisposició a pactar els següents pressupostos amb el PSC o amb ERC. Els socialistes ja han avançat que posaran condicions "molt dures" per arribar a un acord, mentre que els republicans -amb el seu procés congressual intern ja resolt- s'han acostat a CiU a canvi d'una proposta de concert econòmic ambiciosa.

ERC nega cap negociació en curs

La comissió d'estudi del pacte fiscal acabarà la feina a finals d'octubre, un fet que reforça el pla de CiU per ajornar el debat pressupostari i mantenir la mà estesa a ERC. La resta de partits, però, li reclamen que faci una proposta, pacti abans del 20-N i no amagui les cartes. Ahir mateix, després de la crida del PP a negociar, l'agència Efe va anunciar, citant fonts del Govern i d'ERC, un acostament entre tots dos en aquesta matèria. Dirigents republicans, però, ho neguen i asseguren que "CiU busca una coartada" per amagar un acord que preveuen amb el PP. Segons ERC, ells no han rebut cap proposta ni han iniciat cap negociació. Si les conclusions de la comissió del concert són "potents", hi haurà "predisposició" per parlar, però desvinculen una cosa de l'altra. CiU, però, explica que tenen "fins al 31 de desembre" per tenir pressupostos, encara que això signifiqui arribar al final amb presses.

stats