LA CRISI IMMOBILIÀRIA
Crònica 19/04/2011

El preu dels pisos accelera la caiguda el 2011

La moderació de la caiguda del preu dels pisos es va allargar durant el segon semestre del 2010 però ha acabat sent un miratge: sense incentius i amb un crèdit més car, les caigudes s'han accentuat.

Ariadna Carbonell
2 min
Moltes persones que no aconsegueixen vendre un pis han decidit últimament posar-lo al mercat de lloguer.

Barcelona.Els experts en el sector immobiliari van alertar durant els últims mesos de l'any passat que l'amortiment del retrocés del preu de l'habitatge i l'increment de vendes tenia com a protagonista destacat el final dels incentius fiscals. Dit i fet. Des que les rendes superiors a 24.000 euros anuals han deixat de poder desgravar la vivenda habitual -és a dir, des de l'1 de gener d'enguany- els preus dels pisos han retrocedit un 4,5% a Catalunya. La caiguda al conjunt d'Espanya ha estat encara una mica més pronunciada. Aquells que han adquirit un pis al tancament del primer trimestre n'han pagat de mitjana un 4,7% menys que els que ho van fer el març de l'any passat, segons les dades publicades pel ministeri de Foment.

L'estadística del govern espanyol xifra la caiguda nominal (sense tenir en compte la inflació) del preu de l'habitatge a Catalunya des de màxims -assolits el segon trimestre del 2008- en un 14%. El retrocés al conjunt d'Espanya és lleugerament superior, del 16% (vegeu gràfic). Segons Foment, els catalans van arribar a pagar, de mitjana, 2.490,5 euros per metre quadrat ara fa tres anys. Ara se'n paguen 2.145,2, el preu del 2005.

Ball d'estadístiques

Tanmateix, cal tenir present que el ministeri de Foment elabora les seves estadístiques amb les dades de les societats de taxació, vinculades als bancs i a les hipoteques concedides. Per contra, les dades de l'Instituto Nacional de Estadística (INE) recullen els preus de registre, que, segons els experts, proporcionen una radiografia més acurada de l'estat del sector. L'estadística de l'INE elevava la caiguda del preu de la vivenda a Catalunya al tancament del 2010 fins al 20%.

Tornant a les dades del ministeri de Foment, les diferències entre províncies són significatives. A Catalunya, Lleida va ser la província on més es va notar la caiguda de preus, amb un descens del 7,3%. Per contra, a Barcelona les davallades en aquests primers tres mesos van ser més moderades, d'un 4,2% de mitjana. Els contrastos entre autonomies són encara més destacables. El valor dels habitatges es va reduir en un 8,7% a Madrid, i un 7,7% a Navarra. A Ceuta i Melilla la reducció va arribar a l'1,3%, a Extremadura a l'1,8% i a la Rioja al 2,2%.

En tot cas, en conjunt, els retrocessos en el valor dels habitatges a Catalunya es van situació a la zona intermèdia del conjunt d'autonomies. Sigui com sigui, el Principat continua tenint dues de les seves ciutats de més de 25.000 ha- bitants entre les més cares d'Espanya per tenir-hi un pis. Sant Cugat del Vallès, amb 3.282,6 euros per metre quadrat, és el segon municipi on més diners s'han de desemborsar per adquirir un pis, només per darrere de Sant Sebastià (3.762,3), i Barcelona (3.103,5), el quart. Tant Madrid com Pozuelo de Alarcón també estan entre les ciutats més cares.

stats