ENERGIA
Crònica 13/10/2011

La previsió de consum de cru apunta un estancament

L'Agència Internacional de l'Energia (AIE) rebaixa en 50.000 barrils de petroli diaris la demanda prevista per a aquest any. La crisi de l'eurozona i la inestabilitat a Líbia en són les principals causes.

Ignasi Pujol
2 min
El consum de petroli està directament relacionat amb l'evolució de l'economia i els pronòstics per als pròxims mesos no són optimistes.

Barcelona.La crisi a la zona euro i la inestabilitat a Líbia -un dels principals productors de petroli- han obligat l'Agència Internacional de l'Energia (AIE) a rebaixar les previsions de demanda global de cru tant per a aquest any com per al següent.

La institució, amb seu a París, va indicar en el seu informe mensual que els mercats s'han vist condicionats "per les notícies econòmiques sobre l'eurozona i sobre la recuperació del subministrament de petroli libi, dos factors que segueixen sent altament incerts, però que marcaran la dinàmica en els pròxims 18 mesos".

L'AIE va considerar que el PIB mundial creixerà aquest any un 3,8% i un 3,9% el 2012, "amb riscos importants de desacceleració", davant de les previsions anteriors del 3,9% i del 4,2%, respectivament.

Davant aquestes xifres, l'organització ha retallat en 50.000 barrils diaris la seva previsió de demanda de petroli per a aquest any, fins als 89,2 milions de barrils diaris, i en 210.000 els del any que ve, fins als 90,5 milions de barrils.

Segons l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), les necessitats de cru per a aquest any per als països que la componen és de 45,8 milions, la mateixa xifra que l'avançada al setembre, que si es compleixen les previsions suposarà una caiguda del 0,6% el 2012, fins als 45,6 milions.

Pel que fa al proveïment, els autors de l'informe van constatar que al setembre es van posar al mercat 88,7 milions de barrils diaris, 300.000 barrils menys que l'agost, i que l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) va aportar 30,1 milions de barrils diaris, 20.000 menys que el mes anterior.

L'AIE va sostenir a més que, malgrat el manteniment del conflicte armat a les zones de Líbia controlades per les forces de Muammar al-Gaddafi, la producció de cru es va restablir "ràpidament" en aquest país, fins als 350.000 barrils diaris registrats a principis d'octubre.

Pel que fa a les reserves de petroli entre els membres de l'OCDE, aquestes van caure a l'agost en 3,4 milions de barrils, fins als 2,69 milions, equivalents a una cobertura de 58,4 dies, enfront dels 58,2 dies del mes anterior.

L'informe també remarca que els preus de referència del cru han caigut entre 8,5 i 11,5 dòlars per barril.

stats