Crònica 02/12/2011

La prima de risc baixa a 356 punts, el millor nivell en tres setmanes

Ara
2 min
La intervenció dels bancs centrals ha relaxat la pressió sobre el deute espanyol.

BARCELONA.La pressió sobre el deute espanyol es va seguir relaxant ahir. La prima de risc espanyola, que mesura la diferència dels interessos que es paguen en comparació amb Alemanya, va arribar a baixar ahir fins els 347 punts, el nivell més baix de les últimes tres setmanes. Al tancament de la jornada el diferencial se situava en 356 punts. Aquesta relaxació es va traduir a les borses, que durant bona part del dia van registrar guanys. Finalment, van acabar tancant amb descensos moderats: l'Íbex-35 va perdre un 0,35%.

Sembla que la intervenció concertada del BCE amb els altres quatre grans bancs centrals del món ha tranquil·litzat els inversors, almenys temporalment. Fa dues setmanes, la prima de risc va fregar els 500 punts, un nivell considerat límit. La prima de risc d'Itàlia també es va relaxar, si bé segueix en nivells elevats (447 punts). Tot això va permetre que ahir els inversors mostressin un gran interès per comprar deute espanyol.

Interès pels bons

Ahir el Tresor espanyol va vendre amb èxit deute amb venciment a tres, quatre i cinc anys. Malgrat que es va veure obligat a pagar un interès per sobre del 5% (un nivell rècord), la bona notícia és que hi va haver una gran demanda per comprar aquests bons. El Tresor va col·locar 3.750 milions d'euros, però la demanda va superar els 10.200 milions, gairebé el triple. Els experts creuen que això demostra que els inversors estan interessats pel deute espanyol. Tot i així, la intervenció anunciada del BCE i la resta de bancs centrals no és una solució a llarg termini, segons va afirmar Miguel Ángel Bernal, professor de l'Institut d'Estudis Borsaris, en declaracions a Efe.

El Tresor ha de vendre deute tres cops més en el que queda d'any. D'aquí dues setmanes, el 13 de desembre, s'ha de realitzar una subhasta a 12 i 18 mesos. Dos dies després es vendran obligacions i, finalment, el 20 de desembre, es col·locaran lletres a 3 i 6 mesos.

stats