CRISI DEL DEUTE
Crònica 25/06/2011

La prima de risc bat rècords i l'Íbex perd tots els guanys de l'any

Passen els dies i no es desencalla el nou rescat de Grècia. Mentre esperen, els inversors es desesperen i les conseqüències se les enduen els mercats de deute de països com Espanya.

Ariadna Carbonell
2 min
La crisi del deute grec continua desestabilitzant els mercats.

Barcelona.Res sembla poder calmar el malestar dels mercats respecte al futur de Grècia, ni tan sols les enèrgiques paraules d'ahir dels líders europeus, convençuts que la setmana vinent el parlament hel·lè farà els deures i aprovarà el nou pla d'ajust. Però la jornada d'ahir va portar una nova por, en aquest cas provinent d'Itàlia. El virus de la crisi del deute s'escampa i l'últim contagiat sembla el sector bancari d'aquest país, valorat en 78.000 milions d'euros.

Aquests temors van tornar a disparar la prima de risc dels països més vulnerables de la Unió Europea. A Espanya, aquest indicador -que mesura el diferencial de rendibilitat entre el bo espanyol a deu anys i el bund alemany- va assolir un màxim històric en situar-se en 287 punts. Aquest indicador mai no s'havia enfilat fins a aquest nivell; només s'hi va apropar el novembre de l'any passat, quan Irlanda va haver de ser rescatada. La principal conseqüència d'aquesta escalada és l'encariment de les emissions de deute amb les quals es finança l'Estat. En una hipotètica emissió de bons espanyols a deu anys, el Tresor oferiria un interès del 5,7%. Es tracta d'una rendibilitat que el governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, va qualificar aquesta setmana "d'injustificada".

En tot cas, Espanya no aconsegueix que l'abandonin els focus de l'atenció mundial. Tant és així que Citigroup alertava en un informe de les conseqüències del contagi de la crisi del deute grec a la cinquena economia europea. Segons aquest banc d'inversió, si Espanya acaba tocada pels problemes hel·lens, la situació que desencadenaria seria molt pitjor que un fracàs de les ajudes a Grècia i la posterior fallida del país. Per tant, Grècia segueix sent el centre del problema, però els inversors ja temen dos problemes més grans i amb nom propi: Itàlia i Espanya.

La borsa també va patir el manteniment de la incertesa sobre Grècia i el toc d'alerta de Moody's a la banca italiana. Els inversors fa dies que recelen de la possibilitat que les entitats financeres italianes suspenguin els tests d'estrès que s'han dut a terme durant aquest mes, els resultats dels quals coneixerem al juliol. En aquesta línia, l'agència de qualificació va posar sota observació bona part de la banca del país, amb l'amenaça de baixar-ne el ràting. Tots el bancs italians van perdre ahir un 5% a borsa.

L'Íbex-35 i la seva nodrida representació bancària també van patir. El selectiu espanyol ja està per sota del nivell amb què va començar l'any. Va caure un 1,31%, fins a 9.812 punts, després d'haver experimentat la caiguda més forta de l'any un dia abans, dijous. Els bancs van ser els valors més afectats, però pràcticament tot el selectiu va acabar la sessió tenyit de vermell. Bankinter s'hi va deixar un 3,17%, el Banco Popular un 2,04%, Banco Sabadell un 1,76%, i els dos grans representants del sector, el Santander i BBVA, van perdre un 1,4% i un 1%, respectivament.

stats