REDUCCIÓ DEL DÈFICIT
Crònica 28/12/2011

La primera tisorada de Rajoy: 4.000 milions

L'estalvi associat al primer paquet de mesures econòmiques de l'executiu de Mariano Rajoy ronda els 4.000 milions d'euros. El consell de ministres de divendres ho detallarà.

Ignasi Pujol
2 min
La primera tisorada de Rajoy: 4.000 milions

BARCELONAEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, vol que el primer consell de ministres amb una agenda de pes, el que se celebrarà divendres, emeti un missatge d'austeritat que reflecteixi la decisió del nou executiu per complir l'objectiu de reduir el dèficit públic fins al 4,4% del PIB el 2012.

L'estalvi derivat del paquet de mesures que s'aprovarà aquest divendres rondarà els 4.000 milions d'euros. Així ho va deixar entendre -amb polèmica- el ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, que dilluns ja va advertir que Espanya començarà el 2012 amb recessió.

En una conversa informal després de l'obertura de la legislatura al Congrés, un periodista va preguntar a De Guindos si es podia xifrar en 4.000 milions la primera tisorada del govern. El ministre va explicar que la xifra era raonable si es té en compte que les retallades seran progressives i la xifra total per al 2012 serà de 16.500 milions, tot i que De Guindos va matisar que el càlcul definitiu depèn del ministeri d'Hisenda, dirigit per Cristóbal Montoro.

No obstant, el ministeri d'Economia va enviar a la tarda un comunicat en el qual assegurava que "el ministre no va quantificar en cap moment l'import de les mesures" i que "les xifres definitives es determinaran en els pròxims dies".

El consell de ministres aprovarà un decret llei que inclourà la pujada de les pensions a partir de l'1 de gener, així com un acord de no disponibilitat de crèdit, que limitarà provisionalment les despeses en què pot incórrer cada ministeri. La tisorada definitiva es fixarà en els pressupostos que l'executiu pretén presentar abans del 31 de març.

Treva de sis mesos

De Guindos considera que el nou govern té "una treva de sis mesos després que el Banc Central Europeu hagi inundat de liquiditat els mercats". Aquest és el marge que tindrà per emprendre les reformes.

Entre aquestes reformes, hi ha la del sistema financer, tot i que abans caldria una segona onada de fusions, que en cap cas es farà amb diners públics, segons el ministre. Després hi ha "moltes opcions" encara per decidir, en resposta a les preguntes sobre la possibilitat de crear un banc dolent que uneixi els actius tòxics de la banca. "Si es fa bé la reestructuració financera i la reforma laboral serem capaços de tallar l'hemorràgia de l'ocupació", va dir.

D'altra banda, un estudi de Bankinter pronostica que l'executiu de Rajoy haurà de retallar el dèficit públic en 30.000 milions d'euros el 2012. Aquesta xifra se sustenta sobre el pronòstic d'un dèficit públic de més del 7% del PIB el 2011, que supera àmpliament el compromís anunciat per Rajoy durant el seu discurs d'investidura de retallar el dèficit públic en 16.500 milions.

Banco Santander veu possible que l'eurozona torni a caure en recessió, ja que espera que el PIB baixi en el quart trimestre del 2011 i probablement també durant la primera meitat del 2012. El ministre alemany d'Economia, Philipp Rösler, va dir ahir que confia que Alemanya superi els primers mesos del 2012 sense entrar en recessió.

stats