TISORADA AL SISTEMA SANITARI
Crònica 12/04/2011

El principal assessor de Salut exigeix aturar les retallades

El president del Col·legi de Metges i principal asessor del Govern en matèria sanitària, Miquel Vilardell, s'ha plantat contra la manera en què s'apliquen les retallades i en favor de la qualitat assistencial.

Thaïs Gutiérrez
2 min
Els treballadors de Can Ruti es va concentrar ahir per protestar contra les retallades.

Barcelona.Sense pèls a la llengua i de manera clara, Miquel Vilardell va mostrar ahir el seu desacord amb les retallades anunciades pel conseller de Salut, Boi Ruiz. Vilardell va optar per transmetre el seu missatge a través d'un vídeo, penjat a la web del Col·legi de Metges de Barcelona, en què assegura literalment que les reformes "s'han de parar" i que cal un pacte per trobar mesures que no afectin la qualitat assistencial.

El vídeo arriba en una setmana clau en les negociacions del sector: d'una banda, hi haurà concentracions i protestes diàries dels treballadors del sector sanitari; de l'altra, s'acosta el 22 d'abril, que és la data límit que va posar el mateix conseller per fer públics els punts concrets en què s'aplicarà la retallada anunciada de 1.000 milions d'euros en el pressupost sanitari. Vilardell, que també és el president del consell que assessora el Govern en matèria sanitària, va dir que "les reformes que afecten la qualitat no poden posar-se en marxa perquè hem de preservar el nostre sistema sanitari públic". A més, va criticar la manera en què Boi Ruiz ha anunciat la tisorada: "Les mesures que es prenen de pressa i afecten l'eficiència porten conflictes i malestar, i això crea intranquil·litat i preocupació", va dir. El president del Col·legi de Metges va defensar que el sistema sanitari públic és "excel·lent" i va dir que és gràcies a l'esforç dels metges i les infermeres que "ho han fet a canvi d'uns salaris inferiors als europeus". Això ho va dir en resposta al conseller, que divendres va acusar el col·lectiu mèdic de mobilitzar-se només "pels seus ingressos". El portaveu del Govern, Francesc Homs, va dir que l'executiu està "tranquil", ja que "els serveis bàsics de la sanitat pública estan garantits". Homs va recordar: "La posició del Govern és garantir la qualitat de l'atenció sanitària i això no ho hem posat en dubte". En aquest sentit, va assegurar que l'atenció a les urgències està garantida al 100%, així com als CAP. El coordinador general d'EUiA, Jordi Miralles, per la seva banda, va animar Boi Ruiz a "dimitir", mentre que ICV el va censurar per generar "alarma".

stats