CRISI NUCLEAR
Crònica 20/03/2011

Els productors japonesos temen per la seva marca

Mark Mcdonald
2 min
REPARTImENT D'ALIMENTS Uns evacuats rebien ahir Les seves racions de menjar A la ciutat costera de Rikuzentakate, al nord-est Del Japó.

The New York Times / TOKYO.El ministeri japonès de Salut va anunciar ahir que s'han detectat nivells elevats de radiació en els espinacs i la llet de granges que estan a gairebé 150 quilòmetres de Fukushima. El ministeri no va dir que hi hagués cap animal contaminat i, de fet, cap producte destinat a l'exportació ha suspès les proves de qualitat que realitzen la resta de països.

Però la simple percepció que aquesta contaminació s'hagi escampat pot provocar a llarg termini perjudicis a la marca del Japó, segons un expert en agricultura nipona. "Si l'accident acaba sent més gran, com el de Txernòbil, pot danyar la imatge de totes les marques i la gent no les comprarà", explica Hiroshi Uchida, un exprofessor de ciència agrícola, referint-se a Kobe, Sendai i altres marques de carn japonesa d'alta qualitat. "Tot i que el govern no hagi dit que la carn pugui estar contaminada, hauríem de començar a explicar a la gent que la carn no té cap problema".

Trevor Corson, expert en sushi i pescador comercial que viu al Japó, assegura que el marisc "a mar obert" pot ser menys preocupant que "els productes agrícoles que estan a l'aire lliure i que es troben en un lloc fix".

Però Corson també explica que la indústria japonesa del peix potser haurà d'enfrontar-se a una lluita llarga i difícil "per restablir la fe en la seguretat dels seus productes". "És el mateix a què s'han hagut d'enfrontar els pescadors del golf de Mèxic als Estats Units després del vessament de petroli de BP".

Al mercat de peix de Tsukiji, al centre de Tòquio, s'hi pot trobar qualsevol cosa que els pescadors treguin del mar. El mercat va quedar intacte després del terratrèmol, però alguna cosa de la seva ànima sembla haver-se perdut, o almenys greument ferit, amb el tsunami. "No és només que la marca n'hagi sortit perjudicada: això s'ha acabat", diu un ombrívol Tsutomu Kosaka, gerent general de Tsukiji. "Almenys per ara, la marca s'ha acabat. Desaparegut. És impossible", lamenta.

Carn de Kobe

Per la seva banda, els productors de la carn de Kobe i altres marques de carn japonesa d'alta qualitat van explicar ahir que encara no han examinat el seu preuat bestiar, que pot costar més de 35.000 euros per animal. Tampoc han analitzat els aliments especials que mengen els animals.

Els ramaders asseguren que els reactors nuclears danyats estan molt lluny i que és impossible que el seu producte estigui contaminat tenint en compte que estan a gairebé 600 quilòmetres de distància.

"Jo no necessito cap prova", va dir Kazunori Ikeda, director de l'Associació Wagyu Registre, organisme que supervisa la carn de Kobe. "No tenim por de la contaminació perquè Kobe està molt lluny de Fukushima. Estic segur que tots els ramaders del Japó se senten de la mateixa manera".

stats