Crònica 26/08/2011

La proposta de Rubalcaba rebaixa la tensió dins el PSOE

Els dirigents socialistes que s'havien oposat a la reforma ara la veuen bé si no s'hi posen xifres. Rubalcaba ha rebaixat la tensió però la demanda de referèndum, a la qual s'han afegit els sindicats, es manté.

Miquel Codolar
3 min
L'últim acte en públic de Rubalcaba va ser la conversa de dimecres amb una seixantena de pares i mares  a la seu socialista, hores abans que decidís liderar la negociació per posar pau dins el partit.

Madrid.La decisió que dimecres al vespre va prendre Rubalcaba de posar-se a liderar la negociació de la reforma constitucional ha tingut un efecte balsàmic a les files socialistes. Els que dimecres havien criticat frontalment la mesura van optar ahir per matisar la seva posició o callar. La seva voluntat d'establir el percentatge sobre el sostre de dèficit en una llei orgànica posterior, i no al text modificat, es veu amb bons ulls des de les files socialistes.

L'estratègia per posar pau va començar de bon matí. La coordinadora del comitè electoral del PSOE, Elena Valenciano, en una entrevista a la ràdio va minimitzar les discrepàncies dins el partit i va afirmar que quan estigui negociada tots els socialistes hi estaran d'acord. Quan li van preguntar per l'exlíder de CCOO, Antonio Gutiérrez, el més radical, que el dia abans havia dit que hi votaria en contra i que volia marxar del partit, va dir que no li sorprenia: "No és la primera vegada que discrepa".

Hores després els més crítics es mostraven satisfets per una proposta que consideren que permetrà controlar el dèficit sense posar en risc les polítiques socials en moments de crisi. José Antonio Pérez Tapias, dirigent del corrent crític Esquerra Socialista, començava el dia esperant que Rubalcaba "reconduís la situació" i quan va conèixer la proposta del candidat socialista la va qualificar de "bona solució". El company de partit, Manuel Pezzi, indicava que l'acord serà "bo per a Espanya". D'altres guardaven silenci mentre Gaspar Llamazares, d'IU, intentava promoure un cisma al PSOE demanant als diputats que trenquin la disciplina de partit.

La proposta de Rubalcaba inclou part de les crítiques que va rebre dimecres la proposta, com per exemple la del lehendakari, Patxi López, que demanava que no fos "una cotilla". Una altra part dels comentaris, els que demanaven un referèndum, es mantenen. El secretari general del PSOE d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, va explicar que la "idea" de Rubalcaba "és bona i ajudarà a sumar voluntats", però va mantenir que si hi ha algun motiu que impedeixi fer un referèndum caldrà explicar-lo perquè "si no es fa, ningú ho entendrà".

Creix el clamor pel referèndum

A les posicions que dins el PSOE reclamen un referèndum s'hi van afegir ahir els sindicats CCOO i UGT, que van manifestar el seu "ferm rebuig" al fet que la Constitució inclogui el "dèficit zero" i van exigir al govern espanyol que sotmeti la reforma a la votació de tothom. En un comunicat conjunt van anunciar que estudiaran mobilitzacions perquè la ciutadania pugui expressar el seu rebuig "amb la màxima urgència" i al costat d'altres organitzacions.

Consideren que la reforma limitarà la capacitat de les administracions d'actuar en moments de dificultats i per això van lamentar que la reforma podria posar "en un greu risc" el manteniment de l'estat del benestar. Consideren que "suposa la constitucionalització d'un dels senyals d'identitat de les polítiques conservadores i neoliberals que han produït la crisi" i critiquen la pressa, la manca de debat i que no els hagin consultat abans.

Reforma per "esquivar la crisi"

En canvi, la patronal va manifestar el seu "ple suport" a una reforma que diuen que garantirà "una permanent situació de solvència als comptes públics en tots els àmbits". Per això la CEOE i Cepyme van reclamar que les negociacions "arribin a bon port tan aviat com sigui possible" perquè es pugui tramitar la reforma constitucional amb la celeritat "que la situació requereix".

Els empresaris van defensar que si les finances públiques no són creïbles "es crea incertesa sobre el futur i la volatilitat dels mercats financers, frenant la inversió, el creixement econòmic i la creació d'ocupació". Per això van donar suport als "esforços" negociadors de les principals forces polítiques perquè creuen que la mesura ajudarà a "esquivar" la crisi en menys temps i garantirà l'estabilitat futura.

stats