Crònica 13/05/2011

Les pròrrogues dels convenis tindran data de caducitat

Les negociacions van bé, el debat se centra ara en la data. Els sindicats volen signar "d'aquí unes setmanes" i la CEOE després de les eleccions, però Zapatero els va reclamar ahir un acord "com abans millor".

Miquel Codolar
2 min
Els secretaris generals de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo  i Cándido Méndez, durant la roda de premsa.

Madrid.La normativa actual permet allargar la vigència dels convenis col·lectius fins que no se n'acordi un de nou. Per això hi ha casos estrambòtics com el dels controladors aeris d'Aena, que el 1999 van signar un conveni per sis anys que ha durat fins ara. Un dels acords que ja estan fets de la reforma de la negociació col·lectiva hi posarà fre. La pròrroga automàtica de convenis col·lectius expirats tindrà un límit que es determinarà tenint en compte una forquilla que formarà part de l'acord, tot i que encara no està consensuada. Si el límit que s'acaba fixant en cada cas no es compleix la solució arribarà mitjançant la mediació i l'arbitratge, segons van anunciar ahir els líders de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez.

Un altre problema que genera la regulació actual és que hi ha entre 350.000 i 400.000 conflictes laborals que acaben davant del jutge. Per desjudicialitzar-los s'ha decidit reforçar les comissions existents formades per sindicalistes i empresaris i impulsar la mediació. També s'han acostat posicions per permetre que cada empresa pugui obrir el seu conveni tot i que n'hi hagi algun que estigui per sobre, tant si és de caràcter sectorial com provincial.

D'altra banda, els sindicats i les empreses controlaran les mútues per millorar la qualitat dels seus serveis, rebaixar les quotes i evitar que hi surtin guanyant massa. En aquest cas, es tracta d'un canvi legislatiu que s'inclourà com una esmena en la reforma de les pensions perquè no té res a veure amb la negociació col·lectiva. Pel que fa a l'absentisme injustificat, els sindicats han proposat fer-ne un estudi trimestral per observar-ne l'evolució i establir mecanismes per combatre'l.

Els sous tampoc formaran part del text final. Méndez i Toxo estan disposats a parlar-ne "amb totes les conseqüències", però fora d'aquest àmbit, en el marc de l'acord anual sobre la negociació col·lectiva. El món empresarial defensa vincular els salaris amb la productivitat. I un altre assumpte que es deixa per a més endavant és la concreció de mesures per afrontar l'actual atur juvenil.

Els sindicats van donar detalls al migdia dels serrells que falta concretar i dels acords ja assolits amb la patronal que poden permetre la firma "d'aquí unes setmanes". És el que preveien explicar a Rodríguez Zapatero en una trobada "inajornable i ineludible" per la Moncloa i que no era imprescindible per als sindicats. El vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba, va dir que l'objectiu de la trobada era agilitzar les negociacions, i Zapatero sempre ha dit que l'acord s'ha de tancar "com abans millor". Un acord abans de la cita electoral reforçaria el PSOE i calmaria els mercats internacionals. La CEOE, però, no vol que s'instrumentalitzi l'acord i per això ha retardat la reunió de la direcció al 25 de maig, de manera que la foto serà a finals de mes.

stats