CAS CAMPIÓ, LA DERIVADA CATALANA
Crònica 27/03/2012

Els protagonistes de la trama

El cas esquitxa Josep Tous, que només feia 20 dies que era coordinador general de la Diputació de Barcelona. Va substituir Josep M. Matas, també vinculat a un cas de presumpta corrupció

2 min

Sergi Pastor, part de la presumpta trama

Considerat un dels líders d'aquesta suposada trama, tenia contactes amb l'empresari José Antonio Orozco, vicepresident de l'empresa Azkar, imputat també en el cas Campió. Actualment dirigeix Upprime Energy - Ficosa, que és la divisió de negoci d'aquesta empresa catalana dedicada a les energies renovables. Havia estat conseller delegat d'Applus+ durant 10 anys, una etapa en què va estrènyer la relació amb Josep Tous i amb Oriol Pujol -secretari general de CDC- quan tenien càrrecs al departament d'Indústria. Pastor apareix en un escrit de la fiscalia com a sospitós d'un delicte de tràfic d'influències "per l'obtenció de les ITV amb la mercantil alemanya Tuv Rheniland". L'empresa li va oferir un càrrec de vicepresident, que ell va rebutjar.

Isidre Massalles, alt càrrec del Govern

Des de fa 7 mesos, Masalles ocupa el càrrec de subdirector general de Seguretat Industrial de la Generalitat de Catalunya. La seva carrera a l'administració arrenca el gener del 2004, quan es va fer càrrec del gabinet tècnic del departament de Comerç, Turisme i Consum en una etapa curta de només quinze mesos. El departament d'Empresa i Ocupació, en un comunicat, va voler recordar que Massalles ha treballat en diversos governs.

Ricard Puignou, directiu de Certio

Des del 2007 és directiu de Certio, que va néixer d'una escissió d'Applus+. Puignou coneix molt Sergi Pastor, amb qui va compartir 8 anys a Applus+. Coneixedor del sistema d'ITV, va ser qui va presentar un recurs contra l'adjudicació de dos lots d'estacions l'any 2010. Segons la investigació volia anul·lar l'anterior concurs i guanyar-lo ara.

Sergio Alsina, soci d'Alta Partners

Soci de la consultoria financera Alta Partners, té una estreta relació amb Sergio Pastor, un dels suposats líders de la trama Campió. Alsina havia fet diversos informes sobre el servei d'ITV quan Pastor ocupava el càrrec de conseller delegat d'Applus+. Junts van conèixer el desembre del 2010 l'empresari Jorge Dorribo en el marc d'una visita als seus laboratoris a Lugo. A petició de Pastor, Alta Partners es va encarregar de fer un estudi de viabilitat d'un projecte valorat en 6 milions d'euros per introduir a Catalunya el sistema farmacèutic d'unidosi.

Josep Tous, coordinador de la Diputació de BCN

Sense ni temps per conèixer les dinàmiques de la Diputació de Barcelona, Josep Tous va veure ahir estroncada la seva carrera com a coordinador general d'aquesta institució supramunicipal. Va ser nomenat fa només 20 dies després de la dimissió de l'anterior número 2 de l'organisme, Josep Maria Matas, que es va veure forçat a marxar arran dels seus negocis foscos. Molt vinculat a Oriol Pujol, secretari general de CDC, que el va fer entrar de la seva mà quan era secretari general d'Indústria. Després li va donar l'empenta per accedir a la Diputació un cop Matas va ser destituït.

stats