LA REVOLTA A EGIPTE
Crònica 10/02/2011

La protesta egípcia revifa amb els obrers

David D. Kirkpatrick
3 min
Constitucio, ParlamentAl

The New York Times / El CaireEls manifestants que reclamen la caiguda del president egipci, Hosni Mubàrak, van tornar a agafar ahir la iniciativa en la lluita contra el seu govern i van demostrar una capacitat renovada per mobilitzar centenars de persones als carrers més enllà de la plaça Tahrir i per encomanar la protesta entre els treballadors.

A mesura que apareixien informacions que deien que les vagues i la protesta s'escampaven a altres parts de la ciutat i del país, el govern egipci s'atrinxerava encara més. El successor escollit de Mubàrak, el vicepresident, Omar Suleiman, va advertir dimarts que l'única alternativa a les converses sobre la Constitució era un "cop d'estat" i va afegir: "No volem negociar amb la societat egípcia amb mètodes policials".

Però la pressió sobre l'executiu de Mubàrak es va intensificar un dia després que la manifestació més nombrosa en dues setmanes inundés els carrers del Caire i que els Estats Units li fessin arribar exigències encara més especifiques i reclamessin passos ràpids cap a la democràcia. Alguns manifestants van agafar més inspiració amb una emotiva entrevista, en el programa de televisió més popular d'Egipte, a Wael Ghonim, l'activista polític d'internet que va ser detingut durant dues setmanes.

Ahir a trenc d'alba, en la setzena jornada de la revolta, centenars de manifestants van continuar acampats davant del Parlament, fins on s'havien manifestat per primer cop dimarts. Circulaven informacions que indicaven que centenars de persones es manifestaven en altres ciutats d'arreu del país mentre els manifestants van començar a aplegar-se un altre cop a la plaça de l'Alliberament, unes illes més enllà de l'edifici del Parlament.

Al migdia, centenars de treballadors del ministeri de Salut -situat al costat del Parlament i a uns metres de la plaça de l'Alliberament- també van ocupar els carrers, en una protesta sense un objectiu clar, segons funcionaris del ministeri d'Interior.

Els enfrontaments violents entre detractors i partidaris de Mubàrak van deixar més de 70 ferits els últims dies, segons un reportatge del diari Al-Ahram (el rotatiu més important del govern i un pilar de les elits d'Egipte). Funcionaris de l'executiu van assegurar que les protestes s'havien escampat a la regió del sud de l'Alt Egipte.

A Port Saïd, una ciutat de 600.000 habitants a l'entrada del canal de Suez, els manifestants van calar foc a un edifici governamental i van ocupar la plaça central. Informacions sense confirmar van indicar que la policia va disparar dimarts trets reals contra els manifestants a Al-Kharga, a més de 600 quilòmetres al sud del Caire, i va provocar diversos morts. Els manifestants hi van respondre i ahir van cremar comissaries de policia i altres edificis governamentals.

Les autoritats asseguren que milers de persones es van manifestar a la província de Wadi al-Jadid. I que una persona va morir i 61 més van resultar ferides, set de les quals per l'impacte de bales de les forces de seguretat. Les imatges de la televisió també van mostrar multituds reunides a Alexandria, la segona ciutat més gran d'Egipte.

Abans que es coneguessin aquests enfrontaments, l'organització pro drets humans Human Rights Watch va informar que més de 300 persones van ser assassinades del 25 de gener.

Aturada al canal de Suez

El clam per fer fora Mubàrak es complementa cada vegada més amb les vagues al Caire i a altres ciutats.

La mobilització més significativa va ser protagonitzada per uns 6.000 treballadors de cinc empreses de serveis propietat de l'Autoritat del Canal de Suez (un element cabdal de l'economia egípcia), que van començar una seguda dimarts a la nit. No hi va haver cap indici d'interrupcions per navegar pel canal, una via internacional que va del Mediterrani al mar Roig. Però les autoritats egípcies van assegurar que el volum de trànsit va caure l'1,6% al gener, tot i que va ser més alt que l'any passat.

Més de 2.000 treballadors del tèxtil i d'altres sectors també es van manifestar a Suez, va informar Al-Ahram . També es van reproduir imatges de treballadors protestant contra el govern a les ciutats de Luxor, Mahal·la, Quesna i Assuan.

stats