TRANSICIÓ POLÍTICA
Crònica 23/01/2012

Les protestes fan dimitir el vicepresident de Líbia

La impaciència dels libis augmenta. Ahir el vicepresident, de passat gaddafista, va dimitir després de ser el blanc de les últimes protestes. Un altre episodi violent que s'afegeix a la incertesa política del país.

Marta Bausells
2 min

BARCELONALa inestabilitat creix a Líbia i el malestar amb el govern del Consell Nacional de Transició (CNT) s'intensifica. El número dos del Consell, Abdel Hafiz Ghoga, va anunciar ahir que dimitia del seu càrrec per necessitat i "pel benefici de la nació". En declaracions a la cadena Al-Jazira, el que també va ser portaveu dels insurgents libis va atribuir la decisió a les protestes contra ell, que s'han concentrat a la segona ciutat del país, Bengasi, bressol de l'aixecament popular contra Muammar al-Gaddafi.

Ghoga s'havia convertit durant les últimes dues setmanes en el blanc de les queixes que demanaven més obertura per part del CNT. Els residents a Bengasi reclamaven, al carrer, més transparència i justícia als nous líders i també exigien al president del CNT, Mustafà Abdel Jalil, que fes fora Ghoga, que acusaven de ser un "oportunista" per haver canviat d'aliats, passant del règim de Gaddafi als rebels, a mesura que la revolta guanyava força.

Les protestes van adquirir una nova dimensió dissabte, quan diversos centenars de manifestants van atacar i saquejar la seu del Consell a Bengasi amb Jalil a l'interior. Segons AFP, alguns manifestants van llançar bombes casolanes contra l'edifici i d'altres anaven armats amb pedres i barres de ferro. La violència de dissabte va ser la mostra de descontent social més important contra les noves autoritats després que Gaddafi fos derrocat. "Ha prevalgut una atmosfera d'odi que no serveix per a l'interès nacional. No vull que aquesta atmosfera continuï i afecti negativament el CNT i la seva actuació", afirmava ahir Ghoga.

La dimissió s'afegeix a la sensació d'incertesa que regna al país, on molts temen que el CNT, només interessat pels diners, estigui prenent la revolució al poble i que no tingui el control real del poder. Al Consell, que s'ha de dissoldre quan se celebrin eleccions -d'aquí uns sis mesos-, l'envolten dubtes sobre la seva legitimitat i, especialment, sobre la lleialtat d'alguns membres -el mateix Jalil era ministre de Justícia amb l'anterior règim-. El CNT es va formar de pressa els primers dies de revolta, i afronta reptes com controlar les milícies que campen pel país, la seguretat de les fronteres, el tràfic d'armes i els insurgents d'Al-Qaida.

Jalil va demanar ahir paciència al poble i va advertir que els disturbis podien "dur el país a un pou sense fons". Va dir, també, que havia acceptat la dimissió de l'alcalde de Bengasi i que hi convocaria eleccions. Això no va calmar els manifestants, que es van tornar a reunir a la seu. Un jove que va ser ferit lluitant contra Gaddafi va dir a Reuters: "Tinc una sola pregunta, per què el CNT ha fracassat en tot menys en vendre petroli? Volem corregir el camí de la revolució".

stats