Crònica 10/03/2011

"La pujada del petroli i els tipus d'interès la notarem el 2012"

Prediccions José Carlos Díez diu que l'economia espanyola creixerà lleugerament per sota de l'1% aquest any, però creu que no és tan important la dada exacta com la tendència

à.f.m.
2 min
Díez creu que els models de càlcul del PIB no han quedat obsolets.

José Carlos Díez és l'economista en cap d'Intermoney, l'agència que ha revalidat el primer lloc a la Diana Esade com a entitat que més encerta les seves prediccions.

De vegades se l'acusa de ser massa optimista i, de fet, el 2010 les seves previsions eren que l'economia espanyola creixeria un 0,6% i al final va caure un 0,1%. És massa optimista?

Gens! Jo el 2009 vaig fer la previsió més pessimista i vaig ser el que més em vaig acostar al resultat. El que passa és que el 2010 érem els més optimistes i la gent s'ha quedat amb això. De tota manera, el 2009 no vaig quedar gaire satisfet, perquè tots vam fallar. El nostre mèrit és que vam ser els que menys ens vam equivocar. Aquest any estic més content perquè vam ser els primers a anunciar la recuperació econòmica. No és tan important encertar la dada exacta del PIB, sinó saber quina és la tendència de l'economia. El setembre del 2009 vam veure per on anàvem i l'hem encertat.

I com s'explica la diferència de set dècimes entre la seva previsió del 2010 i la dada final?

No vam preveure la crisi de Grècia, ni la d'Irlanda! El diferencial amb els bons alemanys no era el que és actualment. I sense aquesta crisi del deute, les coses haurien estat diferents. Tampoc esperàvem el pla d'austeritat del govern espanyol i la caiguda de la despesa en obra pública. Pensi que amb la informació que tenim al maig fem les previsions de l'any següent.

Amb l'esclat de la crisi els models de càlcul del PIB van fallar estrepitosament. ¿Els models han quedat obsolets o és que mai seran vàlids per preveure les crisis?

Els models van fallar perquè es basen en el fet que la història es repeteix, però feia 80 anys que no teníem una crisi com la que estem vivint. Els que sí que la van preveure, com [el professor nord-americà] Nouriel Roubini, després s'han quedat enrere i no han sabut veure la recuperació.

I què preveuen per al 2011?

Nosaltres creiem que creixerem al voltant de l'1%, tot i que ara revisarem la predicció per la pujada del preu del petroli i l'augment dels tipus d'interès que ha anunciat el BCE. De tota manera, aquests dos factors tindran més afectació el 2012, que serà quan les famílies revisaran les hipoteques. No passarà tant el 2011 perquè l'economia espanyola, de facto , ja havia tingut una pujada de tipus d'interès pel diferencial amb el bo alemany, que ha suposat un augment del cost del finançament per a bancs i empreses.

stats