L'ESTRATÈGIA MILITAR NORD-AMERICANA A LA FRONTERA AMB L'AFGANISTAN
Crònica 19/01/2011

El punt vulnerable de la insurgència al Pakistan

Eric Schmitt
3 min
Habitants de les àrees tribals del nord esperen per embarcar en un helicòpter de l'exèrcit pakistanès a Parachinar. En un d'aquests territoris s'ha fet forta la insurgència.

The New York Times / Washington.El rebuig del Pakistan a atacar talibans en un conegut amagatall a la frontera del nord-oest és possible que hagi creat un pol d'atracció per a centenars de lluitadors islamistes. Allà busquen un refugi segur on poden entrenar-se i preparar atacs contra les forces de l'OTAN a l'Afganistan. Però això comporta que els insurgents estiguin a l'abast dels punts de mira. Un nombre cada cop més alt d'alts càrrecs dels serveis d'intel·ligència i antiterrorisme dels Estats Units asseguren que com que la insurgència s'ajunta en aquesta zona, últimament facilita les operacions nord-americanes amb drones (avions no tripulats) a l'hora d'atacar-los des d'una gran distància.

Funcionaris dels EUA són reticents a parlar d'aquest avantatge, sortit d'un inconvenient que des de fa temps asseguren que s'ha creat a l'àrea tribal del Waziristan del Nord. Allà els insurgents han posat en marxa un petit estat virtual. Els motius d'aquestes reticències són que no volen minar les peticions públiques que ha fet l'administració Obama al Pakistan perquè enviï tropes en aquesta àrea, o bé oferir una excusa a Islamabad per no fer-ho.

Una àrea amb moltes detencions

"No podem tenir èxit a l'Afganistan si no es tanquen aquests refugis segurs", va explicar la setmana passada l'almirall Mike Mullen, el cap de l'estat major conjunt dels EUA. Mullen va subratllar així la conclusió més gran de l'informe de la Casa Blanca sobre l'estratègia a l'Afganistan, publicat el mes passat. Però aquests refugis segurs proporcionen un camp ric en detencions, malgrat que això sigui una cosa no intencionada.

Les operacions de l'exèrcit pakistanès a les altres sis àrees tribals, de les set que hi ha a la frontera amb l'Afganistan, han contribuït a portar militants d'Al-Qaida, talibans pakistanesos, la xarxa Haqqani i altres organitzacions cap al Waziristan del Nord. Es tracta d'una àrea tribal que el Pakistan encara no ha assaltat. Els drones de la CIA han atacat objectius en aquesta àrea amb una eficàcia cada cop més alta i han reduït l'habilitat d'Al-Qaida per preparar un atemptat de gran abast contra els EUA, segons apunten alts càrrecs de l'administració.

Nombrosos càrrecs de l'administració reconeixen les limitacions dels atacs amb drones i fan èmfasi en la necessitat que el Pakistan enviï tropes per fer fora els militants que han utilitzat el refugi al Waziristan del Nord per descansar i rearmar-se. Un objectiu que el vicepresident nord-americà, Joe Biden, va fer arribar als dirigents pakistanesos i generals de rang en una visita al Pakistan la setmana passada.

Insurgents arraconats

Però mitja dotzena de càrrecs d'intel·ligència, antiterrorisme i l'exèrcit entrevistats els últims dies asseguren que una cosa bona ha sorgit inesperadament d'aquest endarreriment del Pakistan. El fet d'atacar constantment els militants que s'han fet forts al Waziristan del Nord per la via aèria deixarà la insurgència en una situació de debilitat si l'ofensiva pakistanesa arriba a finals d'aquest any, apunten funcionaris de l'administració.

"D'alguna manera, és beneficiós per a nosaltres mantenir-los arraconats, sobretot al Waziristan del Nord", diu un alt càrrec dels serveis d'intel·ligència que, com d'altres que han estat entrevistats, està d'acord a parlar amb franquesa de l'estratègia del Pakistan si no se cita el seu nom. "Això no és fet a propòsit. No estava planejat que els arraconéssim. És simplement on són, i són allà per alguna raó. No tenen gaires possibilitats". Un altre alt càrrec de l'administració ha afegit: "Ens estimaríem que l'exèrcit pakistanès operés al Waziristan del Nord, però consolidar els insurgents en un indret només no és negatiu".

Dirigents polítics i comandaments pakistanesos asseguren que les seves tropes duran a terme una ofensiva al Waziristan del Nord d'acord amb les seva planificació, no amb la de Washington. Alts càrrecs de l'administració nord-americana hi estan d'acord, però molts no estan convençuts que l'exèrcit pakistanès vulgui o pugui fer fora la insurgència d'aquesta àrea tribal.

stats