MEMÒRIA HISTÒRICA
Crònica 19/02/2011

Sí a les quatre columnes, no als patriotes

Més de 80 anys després de l'enderrocament, les quatre columnes de Puig i Cadafalch han tornat a Montjuïc. El 27 de febrer es reinauguraran amb polèmica per la placa, sense la referència als patriotes catalans.

Maria Ortega
2 min
Vista de la plaça Espanya amb les quatre columnes en primer pla davant de la Font Màgica.

Barcelona.Les quatre columnes que Josep Puig i Cadafalch va dissenyar com a símbol de catalanitat l'any 1918 -i que la dictadura de Primo de Rivera va fer anar per terra el 1928- tornen a erigir-se a la falda de Montjuïc. Dissabte que ve, 27 de febrer, se'n celebrarà la inauguració oficial, però la polèmica acompanyarà la restitució d'aquest símbol fins l'últim moment. El motiu és que l'Ajuntament ha volgut mantenir fins al final el consens polític que ja va obtenir a l'hora de tirar endavant la proposta d'ERC de restabliment de les columnes i no ha acceptat de manera íntegra el text que la Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans, instigadora de la iniciativa popular per al retorn d'aquest símbol catalanista, havia proposat per a la placa.

Mentre que el text que defensava la Xarxa deia: "Monument nacional d'homenatge als homes i dones patriotes catalans de tots els temps", el text que finalment acabarà presidint el monument omet la referència als patriotes i diu: "Restitució com a acte de justícia històrica de les quatre columnes enderrocades per la dictadura l'any 1928 pel seu caràcter de símbol de Catalunya". I a continuació, les signatures tant de l'Ajuntament com de la Generalitat i de la mateixa Xarxa que, no obstant això, no perd l'esperança. Fonts de l'entitat expliquen que proposaran una segona placa a l'Ajuntament perquè se sumi a la ja acceptada i que "serveixi d'homenatge a les persones que han defensat el país, tal com havíem proposat en un primer moment i com simbolitza el mateix monument". Des de l'Ajuntament, però, es defuig la polèmica en defensa del consens.

L'últim punt de debat sobre el redactat de la placa va arribar durant la comissió de cultura municipal del 25 de gener en forma de prec no atès d'ERC. El text que es proposava recuperava la presència dels patriotes: "Restitució de les quatre columnes enderrocades l'any 1928 pel seu caràcter de símbol de Catalunya. En homenatge als patriotes catalans de tots els temps 1919-2010. Parlament de Catalunya - Ajuntament de Barcelona - Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans pels Drets i les Llibertats Nacionals".

Textos a banda, la inauguració oficial del monument, després de diverses pròrrogues, tindrà lloc el pròxim dissabte 27 de febrer en el marc d'una festa popular -amb concerts i castells- que comptarà amb la presència del president de la Generalitat, Artur Mas, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i representants de la Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals. Continuarà, però, el debat per la placa.

stats