LLIBRE COMMEMORATIU
Crònica 27/03/2012

El primer que va advertir que #tenim pressa

Pere Martí
2 min
Salvador Cardús i Xavier Cambra ahir en la presentació del llibre sobre Barrera.

BARCELONA"Cal establir un concepte de patriotisme català que, sense perdre gens de la seva autenticitat, pugui estendre's també a la gran majoria de població forastera. Per complir amb aquesta condició, aquest concepte ha d'abandonar el criteri fonamental fins avui utilitzat, que és el de l'ús habitual de la llengua catalana". Aquest text va ser publicat el 1966 a la revista Mirador , i el seu autor és Heribert Barrera. Mig segle després el debat continua sent de rabiosa actualitat.

L'expresident del Parlament, sovint titllat de fonamentalista des de sectors autonomistes o espanyolistes, continuava: "El fet diferencial català no és únicament un fet lingüístic. És la incorporació a la comunitat catalana, al seu gènere de vida i més que res a les seves aspiracions, el que ha de ser el criteri fonamental".

Aquesta perla i d'altres, que desmenteixen alguns dels tòpics del personatge, figuren en el llibre #Tenim pressa, molta pressa , de Dèria Editors. És un recull de textos d'Heribert Barrera que es va presentar ahir al vespre amb molta passió per part del seu editor, Xavier Cambra, i pel sociòleg Salvador Cardús i l'historiador Enric Vila. A més de l'article a Mirador , el volum recull textos transcendentals de l'expresident del Parlament, com la seva intervenció al Congrés de Diputats en la qual va explicar el seu vot negatiu a la Constitució del 1978, o les seves paraules en l'acte de commemoració de la manifestació massiva del 10 de juliol, celebrat un any després. "Tenim pressa, molta pressa" són les paraules que donen títol al llibre i que Barrera va pronunciar en l'anunci emès per Òmnium Cultural amb motiu d'aquella manifestació de rebuig a la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut. En l'acte celebrat ahir al Col·legi de Periodistes, Cambra va destacar que a mesura que passa el temps "més oportunes i escaients són les reflexions de Barrera".

Defensar un vell

Les intervencions de Salvador Cardús i Enric Vila van posar llum i taquígrafs a aquesta afirmació subratllant la "lucidesa política extraordinària", en paraules de Cardús, de l'expresident, mort el 27 d'agost de l'any passat. Precisament, Cardús va expressar la seva "indignació" pel funeral que es va celebrar al Parlament. "No es mereixia aquella pobre cerimònia", i va atribuir-ho al fet que era un personatge que feia "nosa" a tothom. Per la seva banda, Vila va explicar que la coneixença de Barrera li va fer descobrir la "covardia" del país. Referint-se als incidents que es van produir a la Rambla quan un grup d'immigrants extracomunitaris va intentar agredir Barrera, Vila va sentenciar que si un país "no pot defensar un vell, no pot defensar res".

stats