EL RESCAT GREC
Crònica 13/02/2012

La ràbia i el caos encenen Atenes

i
Carme Colomina
3 min

ENVIADA ESPECIAL A ATENESDurant mitja hora va ser una de les manifestacions més grans que hi ha hagut en els últims dos anys a Atenes. Però va acabar convertida en una gran batalla descontrolada pel centre de la capital. El xoc accelerat a banda i banda de la capçalera es va encarregar de rebentar-ho tot poc després d'haver començat. Entre cent mil persones i mig milió, segons les fonts, eren ahir a la plaça Sintagma per recordar al Parlament reunit d'urgència que rebutgen de ple les condicions del nou acord de rescat de la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional. Dues hores abans de la protesta, els carrers que donen a la gran plaça del poder polític grec eren una desfilada constant de gent. Grups d'amics i famílies. Gent gran i molts joves. Banderes gregues i sindicals. L'ambient era relaxat però ja hi havia un cert aire de gravetat. A l'interior del Parlament es discutia una retallada de 3.300 milions d'euros en salaris, pensions, funcionaris i despesa pública.

De la protesta a la ràbia

Els cants, les reivindicacions i les escridassades a la policia van durar ben poc. Al primer tret de sortida dels còctels Molotov i els gasos lacrimògens, l'escalada va ser immediata. La manifestació es va dispersar de cop. Tothom va córrer cap als carrers que donen a la plaça. Ningú podia respirar però, després de gairebé quatre anys de protestes, ja tenen experiència sobre què cal fer. Van començar a sortir les mascaretes d'hospital, la crema per als ulls i el nas per rebaixar la picor, les ampolles d'aigua i molts mocadors. Alguns portaven de casa màscares antigàs professionals. Ningú marxava, però tampoc hi havia crits perquè costava respirar. Quan es refeien tornaven els xiulets i els insults a la policia. El mateix crit de guerra que els repeteixen des del 2008: "Policia porca i assassina". La resta van ser escaramusses. Xocs frontals amb ferits a primera línia i en alguns dels carrers que donen a la plaça, fins que la situació es va descontrolar en fer-se de nit. Edificis en flames i assalts en alguns establiments del centre de la ciutat. L'alcalde d'Atenes va denunciar que un grup havia intentat sense èxit entrar a l'Ajuntament. Com a mínim mig centenar de persones van acabar hospitalitzades.

El gas i el soroll de trets i sirenes es colaven per les finestres del Parlament, recordant als diputats que hi ha una oposició viva i bel·ligerant al carrer. Però el debat polític va continuar durant hores. Primer, aliè a la batalla campal que regnava just a l'altra banda dels murs. Més tard, amb condemnes per part de totes les forces polítiques per la destrucció que regnava a la capital.

"Es poden imposar mesures amb gasos lacrimògens però no tindran el suport dels grecs", declarava en plena plaça i amb una mascareta posada Manolis Glezos, un membre de la Coalició de l'Esquerra Radical molt respectat a Grècia pel seu passat en la resistència contra l'ocupació nazi.

Enmig del caos, el compositor Mikis Theodorakis, de 86 anys, que havia anat a Sintagma per parlar als manifestants, va denunciar que la policia havia disparat gasos lacrimògens quan estava a punt de començar el seu discurs. Theodorakis va poder entrar dins el Parlament, on va assegurar a la premsa que "el poble grec guanyarà" com ja ho va fer contra els nazis i la junta militar.

Ahir va guanyar la ràbia. Malgrat les moltes manifestacions pacífiques i multitudinàries que hi va haver arreu de Grècia, a Atenes la protesta va acabar convertida en l'enfrontament més violent d'aquests dos anys d'austeritat imposada. La ciutat té noves ferides.

stats