CRISI NUCLEAR AL JAPÓ
Crònica 06/04/2011

La radiació del mar a Fukushima és 5 milions de vegades la permesa

Marc Catalán
1 min
Els tècnics intenten reparar una línia elèctrica a la central.

L'empresa japonesa Tepco, encarregada d'operar la central nuclear de Fukushima, va anunciar ahir que va detectar a l'aigua pròxima a la planta nivells de iode radioactiu 5 milions de vegades per sobre del límit legal. La mostra d'aigua, recollida a prop del reactor 2 de la central, contenia 200.000 becquerels de iode-131 per centímetre cúbic. Tepco també va indicar que la concentració de cesi-137 superava en més d'1 milió el límit permès. El cesi és més perillós que el iode, ja que poden caldre 30 anys perquè es desintegri.

Els tècnics fa quatre setmanes que treballen a la central per aconseguir refrigerar els reactors afectats pel tsunami. Els intents dels treballadors per frenar la radiació amb aigua de mar ha provocat que unes 60.000 tones d'aigua del costat de Fukushima continguin alts nivells de radiació. Tepco va anunciar dilluns que haurà de llançar 11.500 tones d'aigua contaminada de la central nuclear al mar després que s'hagi quedat sense lloc per emmagatzemar-la. La desesperació dels tècnics per no poder tapar les esquerdes del reactor 2 ha arribat fins al punt que han començat a provar mètodes casolans. "Estem utilitzant serradures i diaris, però no sembla que pugin tapar l'esquerda", va indicar un portaveu.

L'empresa s'enfronta ara a un problema econòmic, perquè haurà d'indemnitzar els milers de ciutadans evacuats de la zona de Fukushima. Tepco va oferir 20 milions de iens (uns 175.000 euros) per a cada població afectada per la catàstrofe, però els alcaldes dels deu pobles, que han viatjat a Tòquio per reunir-se amb el primer ministre japonès, Naoto Kan, van assegurar que esperen una ajuda econòmica més gran per afrontar el futur.

stats