Crònica 03/04/2011

La radiació vessa al mar del Japó

Una fissura en un mur del reactor 2 de la central nuclear de Fukushima ha permès que aigua radioactiva es filtri al mar. Els tècnics estudien si hi ha més escletxes per poder cimentar-les i evitar les fuites.

Laia Espín
2 min
La radiació vessa al mar del Japó

La Companyia d'Energia Elèctrica de Tòquio, Tepco, va anunciar ahir que havien localitzat una escletxa de 20 centímetres en el mur d'una fossa propera al reactor de la central nuclear de Fukushima per on es filtra aigua contaminada per radioactivitat i que permet al líquid arribar al mar.

L'alerta es va activar després d'analitzar mostres d'aigua de la costa pròxima a Fukushima. Els resultats van donar un alt nivell de radioactivitat, superior al que permeten els límits legals. A causa d'aquestes fugues radioactives, l'Agència de Seguretat Nuclear del Japó ha ordenat a l'empresa operadora de la central que repeteixi les proves per descartar que hi hagi més sortides d'aigua contaminada.

El ministeri de Ciència nipó va informar ahir que les mostres preses en aigües marines a 40 quilòmetres de Fukushima dupliquen els límits legals de iode-131 -substància radioactiva- i arriben fins als 79,4 becquerels -unitat internacional de mesura de l'activitat radioactiva-. Paral·lelament, els treballadors de la central nuclear tenen previst abocar ciment per tapar l'escletxa del mur que té estancada l'aigua radioactiva. No només el reactor 2 podria causar problemes, ja que les unitats 1 i 3 també tenen diverses zones negades amb aigua amb elements altament contaminants i radioactius. La retirada d'aquesta aigua fa anar de corcoll els tècnics de la central. La seva prioritat és drenar-la i decidir com emmagatzemar-la. Entre les opcions que estudien els experts hi ha la d'utilitzar una illa artificial flotant d'acer que podria contenir 10.000 de les 13.000 tones del líquid radioactiu localitzat a l'interior de la central.

Però no tot són males notícies a Fukushima. Divendres van poder posar en funcionament vuit punts de control per mesurar la radioactivitat de la central. Un sistema que, segons TEPCO, permetrà fer arribar la informació a la població a través de la pàgina web. Mentre els tècnics de la central japonesa intenten drenar l'aigua contaminada, el primer ministre nipó, Naoto Kan, va trepitjar ahir per primera vegada les zones afectades pel terratrèmol i el posterior tsunami de l'onze de març. Fins ara, Kan només les havia sobrevolat. Concretament, el cap d'estat de l'executiu japonès va visitar Rikuzentakata, una població de 25.000 habitants completament devastada. Només en aquesta localitat van morir 1.000 persones i unes 1.300 continuen desaparegudes.

Promeses oficials

El primer ministre es va entrevistar amb l'alcalde en un edifici improvisat que feia de consistori. Allà, el batlle li va explicar que l'onze de març, dia en què es va produir la gran catàstrofe, no es van poder tancar les portes del mur de contenció de tsunamis de què disposava la ciutat. Per aquest motiu, més del 80% de les infraestructures van quedar destrossades i inoperatives. Kan, en el decurs de la seva primera visita oficial, va reunir-se amb un grup de 250 afectats a qui va prometre tota l'ajuda per recuperar les seves cases i la seva activitat.

La província d'Iwate -on es troba aquesta població-, juntament amb Muyagi i Fukushima, és la més afectada pel tsunami, que va deixar com a mínim 11.800 morts i més de 15.500 desapareguts. Naoto Kan també es va desplaçar fins a una base pròxima a la central de Fukushima. Els tècnics li van poder ensenyar les tasques que estan realitzant per evitar les fuites d'aigua radioactiva. El cap de l'executiu del país va manifestar que el sisme i el tsunami "són la catàstrofe més devastadora" que ha patit el país des de la II Guerra Mundial.

stats