L'OPOSICIÓ RUSSA A EXAMEN
Crònica 11/03/2012

Els radicals acaparen les protestes contra Putin

Brício Segovia
2 min
La manifestació va reunir unes 80.000 persones menys que les protestes de fa tres mesos.

MOSCOUEl groc, el blanc i el negre cada cop són més visibles a les protestes de l'oposició russa a Moscou. Són els colors de la bandera imperial que onegen els nacionalistes i que comencen a restar protagonisme a les insígnies blanques, convertides en símbol del moviment antigovernamental.

En una manifestació celebrada ahir a la cèntrica avinguda Nou Arbat, la policia va detenir uns 50 ultranacionalistes que intentaven improvisar una marxa fora de la zona autoritzada. A aquest grup s'hi van sumar membres del Front d'Esquerres, l'oposició més radical. Com a resultat, el seu líder, Serguei Udaltsov, i dos activistes també van acabar en un furgó policial.

"Amb la presència d'aquests grups radicals mai no saps com acabaran les protestes. Al començament no era així, però ara s'han tornat més violentes amb les provocacions que fan a la policia", deia Anna Fedotova, una estudiant de 21 anys que no ha faltat a cap de les manifestacions convocades.

Aquesta nova concentració va congregar unes 10.000 persones, segons la policia, tot i que l'oposició va assegurar que n'hi havia 25.000. Aquesta xifra és considerablement inferior als prop de 100.000 opositors que van manifestar-se en contra del frau electoral després dels comicis legislatius al desembre, el moment en què es van originar aquest seguit de protestes.

L'oposició, en punt mort

Gairebé tres mesos més tard i amb unes eleccions presidencials entremig, el nombre de manifestants es redueix a cada convocatòria. Aquesta tendència s'ha aguditzat en les dues protestes celebrades després que l'actual primer ministre del país, Vladímir Putin, s'assegurés el retorn a la presidència diumenge passat amb un 63% dels vots, d'acord amb els resultats oficials. N'hi ha que atribueixen aquesta reducció de públic a la creixent presència de col·lectius radicals, però d'altres insinuen que el moviment està arribant a un punt mort. Ksènia Sobtxak, una celebritat televisiva milionària, que ha passat de ser la Paris Hilton russa a una de les principals activistes de l'oposició, considera que s'han de renovar els objectius de les concentracions.

"¿Quin sentit té protestar pel frau electoral durant els pròxims sis anys amb l'esperança que les autoritats anul·lin els resultats?", va dir Sobtxak, que dilluns va pagar les fiances d'Udaltsov i del popular blogaire nacionalista Alexei Navalni, detinguts juntament amb cent extremistes en una altra protesta. I va afegir: "L'oposició ha de buscar noves formes de mobilitzar, noves temàtiques i idees creatives".

La disgregada oposició, que no té un líder clar, de moment no ha decidit la data de la pròxima convocatòria. El periodista Serguei Parkhomenko, un dels organitzadors habituals de les protestes, anunciava que la manifestació d'ahir "posa fi a un cicle de tres mesos".

D'una banda, Udaltsov feia una crida -abans que el detinguessin- per reunir un milió de persones en una marxa l'1 de maig. Un altre líder de l'oposició extraparlamentària, Vladímir Rizhkov, va proposar des de l'escenari instal·lat a la protesta una nova concentració per al 7 de maig, data en què Putin intercanviarà cadires amb l'actual president, Dmitri Medvédev.

stats